Uključujte je češće u svoju ishranu
Lako se uključuje u svakodnevne obroke.
Uključivanje ove namirnice u vašu ishranu je jednostavan i efikasan način za poboljšanje vašeg cjelokupnog zdravlja. Bez obzira da li uživate u ovom korjenastom povrću kao salati, pečenom ili ga pijete kao sok, cikla je superhrana koja svojim slatkim okusom nudi mnogo više od običnog kulinarskog užitka. Bogata je vlaknima, ali je i odličan izvor minerala kalija, kalcija, željeza, magnezija i cinka, a ovom portfoliju ne nedostaje ni mangana, minerala koji podržava zdravlje ćelija i kostiju, imunološku funkciju i važan je za zgrušavanje krvi.
Zdravlje srca
Jedna od glavnih prednosti zdravstvene vrijednosti ove namirnice je njena sposobnost da podrži zdravlje srca. Bogata nitratima, cvekla pomaže u poboljšanju protoka krvi i snižavanju krvnog pritiska. Nitrati se u tijelu pretvaraju u azotni oksid, koji opušta i širi krvne sudove, potičući bolju cirkulaciju i smanjujući rizik od hipertenzije. Ako spadate u ovu drugu grupu, dnevna doza soka od cvekle može biti vrlo korisna.
Antioksidansi
Visok nivo antioksidanata i protivupalnih jedinjenja u ovom povrću može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i upale, koji su povezani sa brojnim hroničnim stanjima, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak.
Bolja probava
Prema Healthlineu, cvekla je bogata vlaknima, pružajući oko dva do tri grama u svakoj porciji od 100 grama sirove cvekle. Osim što nas drže sitima, vlakna također pomažu kod probave i mogu smanjiti upalu i rizik od zdravstvenih stanja poput moždanog udara, pa čak i nekih vrsta raka. Međutim, imajte na umu da će cijeđenje cvekle ukloniti većinu vlakana. Dakle, ako pokušavate poboljšati probavu, odlučite se za sirovu cveklu ili je izmiksajte u smoothie.
Bolje sportske performanse
Jedna studija je zaključila da je cvekla odgovorna za povećanu brzinu, odgođeni umor i kardiorespiratornu izdržljivost tokom vježbanja. To bi moglo biti zbog prethodno spomenutih nitrata, koji se pretvaraju u dušikov oksid i povećavaju protok krvi i dostavu kisika tkivima, što u konačnici omogućava tijelu da efikasno funkcionira. Osim toga, cvekla također pomaže u oporavku nakon intenzivnog vježbanja zbog antioksidansa koje sadrži.

Uključivanje cvekle u vašu ishranu
Zbog svih prednosti koje ovo povrće pruža, uključivanje cvekle u vašu ishranu može poslužiti kao dodatni izvor inspiracije za održavanje zdravlja. Evo nekoliko načina za korištenje cvekle u receptima:
Salata od cvekle i kvinoje
- Skuhajte kvinoju prema uputama na pakovanju i ostavite da se ohladi.
- Pomiješajte sa cveklom (pečenom ili sirovom), sjeckanim krastavcima i sjeckanim svježim začinskim biljem poput peršuna ili mente.
- Začinite maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i biberom.
Pečena repa
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Operite i ogulite cveklu i narežite je na kockice.
- Prelijte kockice maslinovim uljem, začinite solju i biberom.
- Rasporedite ih na lim za pečenje i pecite 30-40 minuta ili dok ne omekšaju.
- Gotovu cveklu poslužite kao prilog uz kozji sir ili fetu, ili pomiješajte s drugim pečenim povrćem poput tikvica i paprika.