21. Augusta 2025.

Ova superhrana poboljšava probavu, snižava krvni pritisak, štiti srce i sprečava rak

Uključujte je češće u svoju ishranu

Lako se uključuje u svakodnevne obroke.

Uključivanje ove namirnice u vašu ishranu je jednostavan i efikasan način za poboljšanje vašeg cjelokupnog zdravlja. Bez obzira da li uživate u ovom korjenastom povrću kao salati, pečenom ili ga pijete kao sok, cikla je superhrana koja svojim slatkim okusom nudi mnogo više od običnog kulinarskog užitka. Bogata je vlaknima, ali je i odličan izvor minerala kalija, kalcija, željeza, magnezija i cinka, a ovom portfoliju ne nedostaje ni mangana, minerala koji podržava zdravlje ćelija i kostiju, imunološku funkciju i važan je za zgrušavanje krvi.

Zdravlje srca

Jedna od glavnih prednosti zdravstvene vrijednosti ove namirnice je njena sposobnost da podrži zdravlje srca. Bogata nitratima, cvekla pomaže u poboljšanju protoka krvi i snižavanju krvnog pritiska. Nitrati se u tijelu pretvaraju u azotni oksid, koji opušta i širi krvne sudove, potičući bolju cirkulaciju i smanjujući rizik od hipertenzije. Ako spadate u ovu drugu grupu, dnevna doza soka od cvekle može biti vrlo korisna.

Antioksidansi

Visok nivo antioksidanata i protivupalnih jedinjenja u ovom povrću može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i upale, koji su povezani sa brojnim hroničnim stanjima, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak.

Bolja probava

Prema Healthlineu, cvekla je bogata vlaknima, pružajući oko dva do tri grama u svakoj porciji od 100 grama sirove cvekle. Osim što nas drže sitima, vlakna također pomažu kod probave i mogu smanjiti upalu i rizik od zdravstvenih stanja poput moždanog udara, pa čak i nekih vrsta raka. Međutim, imajte na umu da će cijeđenje cvekle ukloniti većinu vlakana. Dakle, ako pokušavate poboljšati probavu, odlučite se za sirovu cveklu ili je izmiksajte u smoothie.

Bolje sportske performanse

Jedna studija je zaključila da je cvekla odgovorna za povećanu brzinu, odgođeni umor i kardiorespiratornu izdržljivost tokom vježbanja. To bi moglo biti zbog prethodno spomenutih nitrata, koji se pretvaraju u dušikov oksid i povećavaju protok krvi i dostavu kisika tkivima, što u konačnici omogućava tijelu da efikasno funkcionira. Osim toga, cvekla također pomaže u oporavku nakon intenzivnog vježbanja zbog antioksidansa koje sadrži.

slika

Uključivanje cvekle u vašu ishranu

Zbog svih prednosti koje ovo povrće pruža, uključivanje cvekle u vašu ishranu može poslužiti kao dodatni izvor inspiracije za održavanje zdravlja. Evo nekoliko načina za korištenje cvekle u receptima:

Salata od cvekle i kvinoje

  • Skuhajte kvinoju prema uputama na pakovanju i ostavite da se ohladi.
  • Pomiješajte sa cveklom (pečenom ili sirovom), sjeckanim krastavcima i sjeckanim svježim začinskim biljem poput peršuna ili mente.
  • Začinite maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i biberom.

Pečena repa

  • Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  • Operite i ogulite cveklu i narežite je na kockice.
  • Prelijte kockice maslinovim uljem, začinite solju i biberom.
  • Rasporedite ih na lim za pečenje i pecite 30-40 minuta ili dok ne omekšaju.
  • Gotovu cveklu poslužite kao prilog uz kozji sir ili fetu, ili pomiješajte s drugim pečenim povrćem poput tikvica i paprika.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare