Nestaće sa stola čim se postave.
Potrebno je:
Za uštipke:
- 250 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 250 ml mlake vode
- 2 kašike ulja
- ulje za prženje
Za posni čokoladni krem:
- 100 g posne crne čokolade
- 50 ml biljnog mleka
- 2 kašike šećera u prahu
- 1 kašika skroba
- 1 kašičica vanilinog šećera
Priprema:
Crnu čokoladu otopite sa mlekom na pari, uz povremeno mešanje. Zasebno pomešajte šećere u prahu i skrob, pa dodajte otopljenoj čokoladu. Kuvajte sve dok se krem ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim skinite sa vatre i pustite da se skroz ohladi. Zasebno pomešajte brašno, suvi kvasac, šećer i so. Sipajte mlaku vodu i biljno ulje, pa mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte vlažnom krpom i pustite testo da se diže na toplom mestu oko 1 sat. Nadošlo testo premesite i podelite na manje komade. Oblikujte svaki komad u manji disk pa namažite kašičicom ohlađenog krema u sredini. Spojite ivice testa da dobijete kuglicu. Pržite uštipke u vrelom ulju na srednjoj temperaturi, uz povremeno okretanje.
Alo.rs