Problemi s probavom sve su češći, a mnogi ih ljudi imaju i godinama prije nego što potraže pomoć. Također, stručnjaci ističu da svi možemo imati koristi od prehrane koja podržava zdravlje crijeva – čak i ako nemamo očite tegobe. Crijeva su usko povezana s imunitetom, mozgom i srcem, pa je briga o probavnom sistemom važnija nego što se na prvi pogled čini. Jedan od najjednostavnijih načina za podršku crijevima je redovno konzumiranje voća.
Prema riječima gastroenterologa dr. Erica Yoona postoji jedno voće koje ljudi često zanemaruju, a koje može značajno pomoći kod zatvora i uspostave redovite probave – kivi.
– Kivi sadrži i topljiva i netopljiva vlakna koja zajedno potiču zdravo pražnjenje crijeva. Osim toga, kivi sadrži prirodni enzim aktinidin koji pomaže razgradnji proteina i olakšava probavu – objašnjava dr. Yoon za Parade.
Iako voće može pomoći u ublažavanju probavnih tegoba, stručnjaci preporučuju da ga ne konzumiramo kroz sokove jer im nedostaje vlakana. Ako se tek počinjemo navikavati na veću količinu vlakana, dr. Yoon savjetuje da to radimo postepeno, uz dovoljan unos vode.
– Vaš probavni sistem će se s vremenom prilagoditi, a vi ćete imati dugoročne koristi, ne samo kroz lakšu probavu nego i kroz snažniji organizam – zaključio je.
Azra.ba