Ovaj kolač je naša današnja preporuka.
Sastojci:
5 jaja
200 g šećera
2 vanilin šećera
100 ml ulja
200 ml jogurta
260 g brašna
½ praška za pecivo
500 g opranih i očišćenih višanja
30 g griza za višnje
Priprema:
Odvojiti bjelanca od žumanaca. Bjelanca mikserom umutiti u čvrsti snijeg. Dodati šećer i vanilin šećer pa opet miksati da se šećer otopi.
Dodati jedno po jedno žumance i nakon svakog dodavanja miksati.
Sipati ulje i jogurt i kratko miksati.
Ubaciti brašno i prašak za pecivo i dobro pjenjačom sjediniti smjesu.
Tepsiju dimenzija 19×33 centimetara namastiti i pobrašniti. Izliti smjesu za biskvit i poravnati je. Višnjama dodati griz i promiješati ih.
Rasporediti višnje po smjesi za biskvit pa ih malo utisnuti prstom da se ne vide. Kolač peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta. Obavezno ga ohladiti prije posipanja šećerom u prahu, rezanja i posluživanja.