29. Juna 2025.

Da li su koštice od lubenice zaista zdrave za jelo?

Lubenica je jedno od najomiljenijih letnjih voća – sočna, slatka i osvežavajuća. Međutim, dok uživamo u njenoj crvenoj unutrašnjosti, mnogi se pitaju: šta sa košticama? Da li ih treba baciti ili se mogu jesti? Da li su štetne ili čak korisne za zdravlje?

Koštice lubenice su mnogo više od otpada. One su jestive, bezbedne i nutritivno bogate – naročito kada se pravilno pripreme, piše Index.hr. U nastavku saznajte sve što treba da znate o njima, kao i načine na koje ih možete konzumirati.

Da li su koštice lubenice bezbedne za jelo?

Koštice lubenice su potpuno bezbedne za konzumaciju. Mogu se jesti sirove, dok jedete lubenicu, ili se mogu pripremiti na različite načine – prženjem, pečenjem ili klijanjem. Ne postoji nijedan naučni dokaz koji bi ukazivao da su štetne po zdravlje.

Iako su male, koštice lubenice sadrže iznenađujuće mnogo korisnih sastojaka, posebno ako se konzumiraju u većim količinama i uz pravilnu pripremu. Neki od najvažnijih nutrijenata koje sadrže su proteini, magnezijum, cink, gvožđe, omega-6 masne kiseline i vitamini B grupe.

Kako se mogu konzumirati?

Mogu se jesti pržene ili pečene – nakon što pojedete lubenicu, operite koštice, osušite ih, blago posolite i stavite u rernu ili na tiganj. Prže se na umerenoj temperaturi dok ne postanu hrskave, slično kao semenke bundeve ili suncokreta.

Takođe ih možete potopiti u vodu i ostaviti da proklijaju nekoliko dana. Na taj način postaju mekše, lakše za varenje i nutritivno bogatije. Osim toga, mogu se samleti u prah – u nekim kulturama koriste se kao dodatak napicima, smutijima ili kao prirodni izvor biljnih proteina.

Na šta treba obratiti pažnju?

Koštice lubenice su generalno bezbedne za većinu ljudi. Ipak, preterana konzumacija – naročito sirovih, neočišćenih semenki – može kod nekih izazvati probavne smetnje kao što su nadutost ili nelagodnost, jer sadrže dosta vlakana i teže se vare ako se ne sažvaću dobro. Ako imate problema sa varenjem ili osetljiv želudac, bolje ih je konzumirati pržene ili proklijale, umesto sirove, piše Index.hr.

Izvor: N1

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare