26. Juna 2025.

Mekane krofne: Poslastica koja vraća u djetinjstvo

Kada pomislimo na mirisne, mekane i tople krofne koje se tope u ustima, teško je ostati ravnodušan. Bilo da ih punite kremom, džemom, čokoladom ili jednostavno pospete šećerom u prahu, domaće krofne su klasik koji budi uspomene i okuplja porodicu. Ovaj recept donosi savršen balans sastojaka i jednostavnu pripremu.

Sastojci

  • 800 g brašna
    2 jaja
    400 ml mlakog mlijeka
    50 g svježeg kvasca
    1 puna kašika šećera
    1 kafena kašičica soli
    50 ml ulja
    (po želji) rendana korica jednog limuna
    šećer u prahu za posipanje
    punjenje po želji

Priprema

U mlakom mlijeku razmutite kvasac i šećer, pa ostavite da se aktivira nekoliko minuta. U veću posudu dodajte ulje, jaja, so, brašno i po želji limunovu koricu. Umiješajte nadošli kvasac i zamijesite glatko tijesto. Pokrijte posudu krpom i ostavite da naraste na toplom mjestu oko 1 sat, dok ne udvostruči volumen. Zatim tijesto premijesite i ostavite da još jednom naraste. Na pobrašnjenoj površini razvucite tijesto na debljinu oko 1 cm. Čašom ili okruglom modlom vadite krofne i slažite ih na pobrašnjenu radnu površinu. Pokrijte krpom i ostavite da odmaraju 20–30mina. Pripremite širu i pliću šerpu sa dosta ulja. Ulje ne smije biti prevruće – idealno je ako komadić tijesta počne da lagano pjeni kada ga ubacite. Krofne spuštajte u ulje onom stranom koja je bila gore dok su odmarale. Pržite s poklopcem dok se ne napušu, a zatim skinite poklopac, preokrenite krofne i pržite do zlatno-smeđe boje. Vadite krofne na papirne ubruse da upiju višak masnoće. Krofne punite po želji, čokoladom, džemom, vanilin kremom, i pospite šećerom u prahu ili prelijte omiljenom glazurom.

Azra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare