Može pomoći kod gubitka težine, smanjenja upala i njege kože
Za ovim sočnim voćem posežemo tokom toplih ljetnih mjeseci kada je u sezoni, jer tada možemo u potpunosti uživati u njegovom najboljem kvalitetu i nutritivnim vrijednostima. Kajsije potiču iz Kine, odakle su se prvo proširile u Armeniju, zbog čega nose botanički naziv Prunus armeniaca , a danas se uzgajaju u mnogim zemljama širom svijeta. Ovo voće bogato je važnim vitaminima, posebno vitaminima A i C, ali i E i K, kao i nizom minerala i antioksidansa koji doprinose održavanju zdravlja i vitalnosti.
Kajsije pripadaju porodici ruža, rodu Prunus, i bliski su srodnici breskvi, šljiva i badema. Njihovi plodovi su žuti, narandžasti, pa čak i crveni, u dijelovima koji su najviše izloženi suncu. U sto grama ploda kajsije ima samo 48 kalorija. Osim toga, ovo voće sadrži 86 posto vode, 11 posto ugljikohidrata, jedan posto proteina i manje od jedan posto masti. Jedemo ih svježe i sušene, a mnogi ljudi vole i džem napravljen od ovih voćnih deserta.

Za nepce i za zdravlje
Poznato je da kajsije imaju mnoge zdravstvene prednosti. Mogu pomoći u liječenju probavnih smetnji, zatvora, groznice, kožnih bolesti i anemije. Također mogu pomoći u poboljšanju zdravlja srca, snižavanju nivoa holesterola, sprječavanju gubitka vida, gubitku težine, ublažavanju respiratornih problema, jačanju kostiju, liječenju respiratornih problema i održavanju ravnoteže elektrolita u tijelu. Smatraju se odličnim za njegu kože, pa su čest sastojak kozmetičkih proizvoda.
Je li moguće da jedno voće, bez obzira koliko lijepo i ukusno bilo, može imati toliko koristi? Ako pogledate sastav kajsija, odgovor je: moguće je. Kajsije sadrže vitamine A, C, E, K i niacin (B3) u značajnim količinama, kao i druge vitamine u tragovima (manje od pet posto preporučenog dnevnog unosa), a minerali uključuju kalij, bakar, mangan, magnezij i fosfor. Kao i većina voća, vrlo su dobar izvor dijetalnih vlakana, a dobar dio njihovih zdravstvenih koristi dolazi od obilja antioksidansa koje sadrže.
Moć antioksidanata
Pored vitamina C i A, odnosno beta-karotena, koji je njegov prethodnik, kajsije sadrže i druge važne antioksidanse. Spomenimo moćni likopen, jedan od karotenoida, pigmenata koji voću i povrću daju žutu, narandžastu i crvenu boju. Kajsije također sadrže razne flavonoide. Prehrana bogata flavonoidima i drugim vrstama polifenola povezana je sa smanjenom učestalošću srčanih bolesti kod ljudi, kao i s drugim zdravstvenim prednostima. Neki od antioksidansa u kajsijama uključuju kvercetin, proantocijanidine, katehine, epikatehine, galnu kiselinu, kofeinsku kiselinu, kumarinsku kiselinu i ferulinsku kiselinu. Oni su odgovorni za neke od specifičnih efekata za koje možemo zahvaliti kajsijama, a njihovim nabrajanjem samo ćemo zagrebati površinu ogromnog polja zdravstvenih prednosti antioksidansa.
- Čuvari vida
Kajsije su bogate karotenima i ksantofilima, biljnim pigmentima za koje naučnici vjeruju da mogu pomoći u zaštiti vida od oštećenja uzrokovanih starenjem. Jedan primjer je lutein, član grupe ksantofila, za koji je dokazano da štiti mrežnicu, dio oka gdje se svjetlosni signali pretvaraju u električne impulse, od oštećenja uzrokovanih plavom svjetlošću. Nadalje, naučnici su dokazali vezu između redovne konzumacije voća i manjeg rizika od gubitka vida povezanog sa starenjem; ovo je uočeno kod ljudi koji jedu tri ili više porcija voća svaki dan. Tri porcije voća u jednom danu mogu se činiti puno, ali nisu. Banana ujutro, nekoliko kajsija za užinu, jogurt sa pola šolje bobičastog voća – i to je to.
- Štiti od upale
Ovo voće je također snažan izvor katehina, široke grupe flavonoida koji se nalaze i u zelenom čaju. Jedna kajsija, koja teži prosječno 35 grama, obezbijedit će vam četiri do pet miligrama katehina, fitonutrijenta sa snažnim protuupalnim svojstvima. Naučnici su otkrili da katehini mogu potisnuti aktivnost enzima ciklooksigenaze-2 (COX-2), koji je ključni korak u upalnom procesu. Prethodna istraživanja su pokazala da hrana bogata katehinima može zaštititi krvne sudove od oštećenja uzrokovanih upalom, što može dovesti do bolje kontrole krvnog pritiska.
- Kontrola holesterola
Visok sadržaj vlakana u kajsijama pomaže u održavanju zdrave probave kod većine ljudi. Oko polovine vlakana u kajsijama je rastvorljivo u vodi, a ovaj oblik vlakana može pomoći u kontroli nivoa holesterola u krvi.
Obratite pažnju na boju i čvrstoću
Prilikom kupovine birajte plodove bogate narandžaste boje, izbjegavajte blijedožute. Plodovi bi trebali biti blago mekani; ako su previše čvrsti, to može biti znak da nisu zreli na grani, a voće koje je zrelo na grani uvijek ima bolji ukus od onog koje sazrijeva nakon berbe. Uostalom, zrelo voće je bogatije antioksidansima.
Koštice kajsije
Jezgra kajsije je nutritivno slična orašastim plodovima – bogata je zdravim mastima, sadrži vlakna i željezo. U nekim područjima Centralne Azije i Mediterana, zamjena je za bademe, kojima su kajsije, kako smo vidjeli, bliski srodnici. Njihovo ulje se široko koristi u kozmetici.
Smatra se da njihov aktivni sastojak, amigdalin, pomaže u liječenju raka i uništavanju kancerogenih ćelija, a neki proizvođači ga nazivaju vitaminom B17. Međutim, antikancerogeni učinak amigdalina nije dokazan, ali je poznato da se ovaj spoj vrlo brzo nakon jela, već u želucu, pretvara u opasni otrov cijanid. Tijelo može preraditi male količine cijanida, ali jedenje većih količina može biti kockanje sa zdravljem, jer mogu biti vrlo opasne i u najtežim slučajevima imati smrtonosni ishod. Dansko istraživanje iz 2016. godine pokazalo je da je sigurna količina za odraslu osobu 0,37 grama, odnosno tri male kosti. Prekoračenje može izazvati nuspojave poput vrtoglavice, mučnine, povraćanja. Kod osoba koje uzimaju puno vitamina C, povećana je mogućnost trovanja.
Jutarnji.hr