25. Maja 2025.

Recept za sočan starinski kolač

Ako volite jednostavne, a izuzetno sočne kolače koji se prave od osnovnih sastojaka, ova starinska torta „na kašiku“ biće pravo otkrovenje.

Iako ne sadrži klasičan fil u slojevima, bogati prelivi od čokolade, mlijeka i oraha čine je nevjerovatno mekanom i punog ukusa. Priprema je jednostavna, a rezultat je desert koji podsjeća na djetinjstvo i tradicionalne recepte naših baka.

POTREBNI SASTOJCI:

Za koru:

  • Dva jajeta
  • Deset kašika šećera
  • Jedna kesica vanilin šećera
  • Deset kašika vode
  • Dvanaest kašika brašna
  • Jedna kašika kakao praha
  • Pola kesice praška za pecivo

Za fil:

  • Jedan litar mlijeka
  • 200 grama šećera
  • 200 grama čokolade za kuvanje
  • 250 grama putera ili margarina
  • 250 grama sitno mljevenih oraha
  • Za glazuru:
  • 120 grama mliječne čokolade
  • 80 ml neutralne pavlake

KAKO SE PRIPREMA?

Za koru, umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok se ne dobije pjenasta smjesa. Zatim postepeno dodajte vodu i nastavite da miješate. Na najmanjoj brzini miksera dodajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo.

Pripremite kalup prečnika 24 cm sa ivicama koje se mogu skinuti – dno obložite papirom za pečenje, pa sipajte smjesu. Lagano kucnite kalupom o sto da izađu mjehurići vazduha i da kora ne popuca tokom pečenja.

Pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Kad se ispeče, skinite ivice kalupa i izvadite koru. Isti postupak ponovite još jednom da biste dobili drugu, identičnu koru. Ohlađene kore presijecite po dužini da dobijete ukupno četiri kore.

Za fil, zagrijte mlijeko, šećer, puter i čokoladu dok se sve ne otopi, uz stalno miješanje. Kada smjesa postane ujednačena, sklonite s ringle i dodajte orahe. Fil će biti prilično rijedak – i treba da bude takav.

Obložite kalup papirom za pečenje. Redajte kore i fil – posljednju koru nemojte filovati. Ovaj kolač je nekad pravljen u loncu, te otuda ima i naziv „lonac“, a poznat je i kao kolač na kašiku ili kolač na vodi. Veoma je ukusan i sočan.

Na kraju pokrijte aluminijumskom folijom i ostavite u frižider da se stegne. Kada se ohladi, skinite foliju i pažljivo preokrenite tortu na tanjir.

Za glazuru, otopite čokoladu sa pavlakom na tihoj vatri i tom smjesom premažite tortu. Po želji ukrasite sjeckanim orasima.

Izvor: Glas Srpske

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare