Postoji li osoba koja može odoljeti klasičnim, odnosno “običnim” ili praznim uštipcima?! A šta tek reći na one punjene od kojih rastu zazubice na sam spomen?
Tijesto za klasične uštipke jednostavno napuniš naribanim sirom i šunkom ili nekim drugim suhomesnatim proizvodima (naravno, odlična je i kombinacija više njih), dodaš malo povrća, maslina, začina, pesto, umak od paradajza. Potom ih preklopiš i pržiš kao klasične uštipke.
Zamisli iznenađenje svojih ukućana koji očekuju klasične, prazne uštipke i onda zagrizu u ovo divno punjeno čudo.
U nastavku donosimo odličan recept za punjene uštipke, isprobaj ga i javi nam utiske!
Sastojci:
brašno 500g
voda 300ml
svježi kvasac 20g
maslinovo ulje 2 kašike
so 1 kašičica
šećer 1 kašičica
Nadjev:
sir 200g
kuhana šunka 150g
masline
pesto od bosiljka
Priprema:
U mlakoj vodi rastopi kvasac i šećer, pa ostavi 5–10 minuta da zapjeni, potom ga dodaj ostalim sastojcima i umijesi glatko, elastično tijesto. Pokrij tijesto i ostavi ga da se diže oko sat i po, odnosno dok se ne udvostruči.
Tijesto podijeli na 8 kuglica i svaku razvaljaj u krug obima oko 15 cm. Na jednu polovinu stavi sir, šunku i dodatke po želji. Preklopi tijesto u oblik polumjeseca i stisni ivice (možeš i viljuškom).
Tijesto možeš razvaljati i u komadu pa ga nožem podijeliti na kvadrate te dalje postupati na isti način.
Pusti punjene uštipke da se dižu još petnaestak minuta pa ih prži u ulju zagrijanom na 170-180 stepeni (ubaci komadić tijesta u ulje za provjeru, ako se zapjeni, ulje je spremno).
Prži uštipke 3-4 minute pa ih okreni i prži dok ne uhvate lijepu boju. Stavi ih na kuhinjski ubrus da se upije višak masnoće i posluži odmah, dok su još topli, prenosi “Gastro“.