6. Maja 2025.

Punjeni uštipci još su nam draži od “običnih”

Postoji li osoba koja može odoljeti klasičnim, odnosno “običnim” ili praznim uštipcima?! A šta tek reći na one punjene od kojih rastu zazubice na sam spomen?

Tijesto za klasične uštipke jednostavno napuniš naribanim sirom i šunkom ili nekim drugim suhomesnatim proizvodima (naravno, odlična je i kombinacija više njih), dodaš malo povrća, maslina, začina, pesto, umak od paradajza. Potom ih preklopiš i pržiš kao klasične uštipke. 

Zamisli iznenađenje svojih ukućana koji očekuju klasične, prazne uštipke i onda zagrizu u ovo divno punjeno čudo.

U nastavku donosimo odličan recept za punjene uštipke, isprobaj ga i javi nam utiske!

Sastojci: 

brašno 500g 

voda 300ml 

svježi kvasac 20g 

maslinovo ulje 2 kašike 

so 1 kašičica 

šećer 1 kašičica

Nadjev:

sir 200g 

kuhana šunka 150g 

masline 

pesto od bosiljka

Priprema:

U mlakoj vodi rastopi kvasac i šećer, pa ostavi 5–10 minuta da zapjeni, potom ga dodaj ostalim sastojcima i umijesi glatko, elastično tijesto. Pokrij tijesto i ostavi ga da se diže oko sat i po, odnosno dok se ne udvostruči.

Tijesto podijeli na 8 kuglica i svaku razvaljaj u krug obima oko 15 cm. Na jednu polovinu stavi sir, šunku i dodatke po želji. Preklopi tijesto u oblik polumjeseca i stisni ivice (možeš i viljuškom).

Tijesto možeš razvaljati i u komadu pa ga nožem podijeliti na kvadrate te dalje postupati na isti način.

Pusti punjene uštipke da se dižu još petnaestak minuta pa ih prži u ulju zagrijanom na 170-180 stepeni (ubaci komadić tijesta u ulje za provjeru, ako se zapjeni, ulje je spremno).

Prži uštipke 3-4 minute pa ih okreni i prži dok ne uhvate lijepu boju. Stavi ih na kuhinjski ubrus da se upije višak masnoće i posluži odmah, dok su još topli, prenosi “Gastro“.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare