Ljubitelji čipsa trebali bi stati na pola vrećice ako žele izbjeći debljanje, upozoravaju nutricionisti. Prema riječima stručnjakinje Vini Kodamale, standardna vrećica od 45 grama, kakva se često nalazi u supermarketima kao dio brzih obroka, zapravo sadrži dvostruku porciju čipsa.
Jedna takva vrećica može sadržavati petinu preporučenog dnevnog unosa masti, šestinu dopuštene količine soli i više od 200 kalorija. No, budući da pakovanja nisu ponovo zatvoriva i prodaju se kao dio obroka, potrošači često pogrešno smatraju da su namijenjena za jedno konzumiranje, ističe Kodamala.
Umjesto toga, nutricionisti preporučuju manja pakovanja od 25 grama, kakva se obično mogu pronaći u većim multipakovima. Ove manje vrećice sadrže desetinu preporučene dnevne količine masti, dvadesetinu dopuštene količine soli i nešto više od 100 kalorija.
Kodamala, koja sarađuje s LloydsPharmacy Online Doctor, naglašava da često prekomjerno konzumiranje čipsa može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. “Važno je biti svjestan veličine porcija. Previše zasićenih masti i soli može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara,” upozorava ona.
Dodaje i da su vrećice od 45 grama veće od standardne porcije čipsa, koja iznosi 25 grama. To često dovodi do nesvjesnog prejedanja, što tokom vremena može pridonijeti rastu kilograma i raznim zdravstvenim problemima.
Nutricionistkinja Keri Rukston slaže se s ovim upozorenjima i naglašava: “Većina pojedinačnih vrećica sadrži oko 250 kalorija, što je više od desetine preporučenog dnevnog unosa kalorija. Kupci bi bolje prošli ako bi kupovali multipakove s manjim vrećicama i konzumirali ih uz sendvič.”
Ova upozorenja dolaze nakon što je eksperiment sproveden u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazao da ljudi znatno precjenjuju veličinu jedne porcije čipsa učesnici istraživanja procijenili su da je 51 gram čipsa odgovarajuća porcija, što je više nego dvostruko veće od preporučene količine od 25 grama.
U zasebnoj anketi, samo 47 odsto ispitanika prepoznalo je 25 grama kao tačnu veličinu porcije, dok je jedna trećina ispitanih pogrešno smatrala da je pakovanje od 45 grama standardna porcija.
I Britansko udruženje za nutricionizam (BNF) podržala je preporuku da bi ljudi trebali konzumirati samo 25 grama čipsa u jednom obroku.
Prema podacima iz istraživanja YouGov sprovedenog 2013. godine, trećina britanske djece i gotovo polovina odraslih osoba jede čips barem jednom dnevno.
Statistika pokazuje da Britanci godišnje pojedu šest milijardi pakovanja čipsa – što odgovara jednoj toni čipsa svake tri minute, odnosno gotovo 100 pakovanja po osobi godišnje.
Stručnjaci ističu da konzumiranje jednog pakovanja čipsa dnevno dodaje ekvivalent gotovo pet litara ulja godišnje u ishranu.
Mnogi brendovi čipsa sadrže velike količine masti i soli, a prekomjeran unos može povećati rizik od: gojaznosti, visokog krvnog pritiska, dijabetesa tipa 2, bolesti srca.
U posljednjim decenijama, nivo gojaznosti u Velikoj Britaniji naglo je porasla. Prema najnovijim podacima NHS-a, 64 odsto odraslih u Engleskoj sada je prekomjerne težine ili gojazno, u poređenju s 53 procenata početkom devedesetih.
Nutricionisti zaključuju da bi jednostavan korak, poput odabira manjih porcija čipsa, mogao pomoći u kontroli težine i smanjenju zdravstvenih rizika, prenosi “Klik“.