16. Marta 2025.

Ove tri namirnice pomažu u topljenju tvrdoglavog sala na stomaku nakon 50-te, jedite ih češće

Masnoća koja se razvija oko trbuha ispod površine kože opasna je za naše zdravlje

Ljudi obično nisu zabrinuti zbog trbušne masti jer ona u početku može biti ‘skrivena’ u normalnom indeksu tjelesne mase i pružiti lažni osjećaj zdravlja, dok zapravo zdravlje može biti u velikoj mjeri ugroženo inzulinskom rezistencijom koja ga najčešće prati. Stoga trbušnu (visceralnu) masnoću treba smanjiti čim primijetimo da se oko stomaka stvara omča i da više ne možemo zakopčati hlače. To može postati teže s godinama jer se metabolizam usporava nakon 50. godine, posebno kod žena, pa je preporučljivo početi s vježbanjem ako već niste. Nutricionisti također savjetuju koje namirnice treba uključiti u svoju ishranu kako biste spriječili masnoće na stomaku.

1. Kim

Dosljedna i dugotrajna upotreba 
kima može pomoći u smanjenju masnih naslaga u cijelom tijelu regulacijom inzulina jer kada ćelije apsorbuju previše glukoze, tijelo je pretvara u masnoću. Dobar nivo insulina će sprečiti nakupljanje masti u predelu stomaka. Ako se borite sa viškom kilograma, možda će vam biti drago da čujete da su naučnici sa iranskog Instituta medicinskih nauka Shahid Sadoughi otkrili da ljudi koji jedu oko jednu kašičicu mlevenog kima dnevno gube tri puta brže od ljudi koji su na dijeti, ali ne konzumiraju ovaj začin.

2. Zob

Ako tražite odličan način za smanjenje visceralne masti, jedite zobene pahuljice. Puna je vlakana koja će vam pomoći da smršate. Ako možete pronaći brašno od zelene banane, dodajte ga u svoj smoothie, zobene pahuljice ili čak kafu, jer je to jedan od najbogatijih izvora škroba otpornog na prebiotike u crijevima, a dokazano je da pomaže stanicama da reagiraju na inzulin, što u konačnici pomaže u sprječavanju nakupljanja masti oko struka.

3. Bijeli pasulj

Bilo da ga dodajete u salatu ili ga stavljate u supu radi dodavanja proteina, bijeli pasulj vučije (bijeli lupin, latinski: lupinus albus) je jednostavan i ukusan način za smanjenje opasne visceralne masti. Sadrži puno prebiotičkih vlakana i visok sadržaj proteina koji ne povećavaju razinu šećera u krvi, što zauzvrat pomaže u smanjenju skladištenja masti i sprječavanju debljanja oko struka. Osušeni pasulj vučije se takođe može samljeti kako bi se dobilo brašno bogato proteinima i vlaknima.

zivim.jutarnji.hr


Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare