Zebra kolač pravi se lako, a osvaja ukusom. Priprema je jednostavna, a zbog izgleda će ga najviše obožavati djeca.
Potrebno je:
- jaja
- 240 g šećera
- 200 g otopljenog maslaca
- 200 ml slatke pavlake
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 270 g brašna
- 2 kašike kakao praha
Priprema:
Rernu zagrijte na 200 stepeni. U jednoj posudi umutite pjenasto jaja sa šećerom. Onda dodajte prosijano brašno, sodu bikarbonu, otopljeni ohlađen puter i slatku pavlaku. Umutite sve pa podijelite tijesto na dva jednaka dijela. Jednom dijelu dodajte dvije kašike brašna, a drugom dvije kašike kakao praha i miješajte. U pleh obložen pek papirom sipajte po malo od obje smjese, kašiku po kašiku, u centar pleha, ali nemojte da miješate. Pecite kolač pola sata, u rerni zagrijanoj na 200 stepeni, prenosi Trpeza.