SASTOJCI:
400 g kora za savijače
150 g maslaca
200 g šećera
300 ml vode
pola limuna
100 g neslanih
oljuštenih pistacija
PRIPREMA:
U posudu staviti šećer, vodu i limun narezan na tanke ploške pa polako zagrijavajte. Nakon što proključa, kuvajte 20 minuta na laganoj vatri. Nakon toga stavite na stranu da se sirup hladi. Pistacije usitnite, a maslac izrežite na 12 jednakih komadića. Pakovanje tankih kora narežite na 12 istih komada. Rasporedite tako izrezane kore u kalup za mafine. Na svaki komad kore stavite komadić maslaca. Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni četrdesetak minuta. Vruću pečenu baklavu polako zalijte prohlađenim šećernim sirupom i pospite kašikom sjeckanih pistacija.
* Recept preuzet sa stranice “Reci peci”.
Foto: Reci peci