4. Marta 2025.

Kako se hraniti zdravo tokom posta? Nutricionistkinja daje važne savjete

Počeo je vaskršnji post, koji će trajati sve do polovine aprila, i smatra se jednim od najstrožih

Mnogo vernika odlučuje da posti i duhovno i telesno, ali kad je u pitanju hrana, trebalo bi da se vodi računa o tome da ishrana bude raznovrsna i zdrava.

Tokom posta, ljudi često ne obraćaju dovoljno pažnje na balans u ishrani, što može dovesti do zdravstvenih problema. Ovo su saveti stručnjaka koje bi trebalo da poslušate.

“Jedna od najčešćih grešaka tokom posta je unos previše ugljenih hidrata i prostih šećera, kao što su testenine, beli hleb, krompir, džemovi i pekmezi. Iako su ove namirnice često uobičajeni deo posta, važno je imati na umu da je cilj posta da budemo umereni, jer svaka neumerenost može izazvati disbalans u organizmu”, kaže za Regionalnu informativnu novinsku agenciju RINA nutricionistkinja dijetetičarka Jelena Matković.

Kako bi se izbegle greške u ishrani tokom posta preporuka je da, s obzirom na strogi karakter posta, ishrana bude bazirana na voću i povrću, jer su to prirodni izvori vitamina, minerala i vlakana koji pomažu organizmu. Takođe, važno je obratiti pažnju na unos biljnih proteina.

“Namirnice poput mahunarki, sočiva, leblebije, pasulja i graška obezbeđuju organizmu potrebne proteine, a pri tome pomažu u održavanju sitosti. Osim toga, povećanje unosa orašastih plodova, koji sadrže omega-3 masne kiseline, može biti vrlo korisno, pogotovo u periodu posta na vodi. Orašasti plodovi su bogat izvor dobrih masti, koji su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma i očuvanje hormonske ravnoteže”, ističe Matković.

Ono što ne smete da zaboravite ako postite jeste da je umerenost ključna.

“Jedan od ključnih saveta tokom posta je smanjenje unosa šećera i slatkiša. Slatkiše i visokokalorične grickalice treba zameniti voćem i orašastim plodovima, koji ne samo da će zadovoljiti vašu potrebu za slatkim, već će pružiti organizmu i potrebne hranljive materije”, naglašava nutricionistkinja.

Jedna od glavnih prednosti posne ishrane je povećan unos biljnih proteina i biljne hrane, što dovodi organizam u baznu sredinu koja je korisna za poboljšanje imuniteta.

Biljna ishrana pomaže u odbrani organizma od slobodnih radikala, čime se smanjuje rizik od mnogih bolesti i poboljšava opšte zdravlje.

“Zaključak je da je posna ishrana, ako se pravilno izbalansira, veoma korisna za telo. Budite umereni, obratite pažnju na kvalitet hrane i trudite se da unosite što više biljnih namirnica koje će poboljšati vaše zdravlje i ravnotežu organizma”, zaključuje Matković.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare