Šnenokle su jedno od onih jela koja podsjećaju na djetinjstvo i toplinu domaće kuhinje. Recept za ovo kremasto, lagano i osvježavajuće jelo potiče iz starinskih kuvara naših baka.
Iako mnoge domaćice danas vjeruju da je priprema šnenokli prekomplikovana i da ne umiju da ga naprave, u stvarnosti to i nije tako teško.
Sa nekoliko jednostavnih sastojaka i malo strpljenja, dobićete savršene šnenokle koje će oduševiti sve prisutne.
Sastojci:
4 jajeta
400 ml mlijeka
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
Prstohvat soli
2 kašičice brašna (opciono, za gušći krem)
Šećer za karamelizaciju
Priprema:
U šerpi, pomješajte mlijeko, 2 kašičice šećera, vanilin šećer i prstohvat soli. Stavite na srednje ugrijanu vatru i zagrijavajte dok ne počne da vri. U međuvremenu, odvojite žumanca od bjelanaca. Žumanca umutite sa preostalim šećerom (1 kašikom) i, ako želite gušći krem, dodajte i kašičicu brašna.
Kada mlijeko počne da vri, u njega postepeno sipajte umućena žumanca, stalno miješajući da se ne bi stvorile grudvice. Kuvajte na slaboj vatri još nekoliko minuta dok se smjesa ne zgusne.
U posebnoj posudi, umutite bjelanca u čvrst snijeg. Kada se krem zgusne, sklonite sa vatre i lagano dodajte umućena bjelanca. Sve dobro promješajte dok se bjelanca ne povežu sa kremom.
Služite u malim činijama ili čašama, a na vrhu svakog serviranja pospite malo šećera. Zatim, karamelizujte šećer tako što ćete ga zapaliti kuhinjskom plamenjačom ili staviti pod broiler u rerni na nekoliko sekundi, dok ne postane zlatno smeđi.
Poslužite ohlađene, kao lagani desert koji će sigurno oduševiti svakog gosta, navodi “Ona“.