15. Februara 2025.

Starinski recept za šnenokle

Šnenokle su jedno od onih jela koja podsjećaju na djetinjstvo i toplinu domaće kuhinje. Recept za ovo kremasto, lagano i osvježavajuće jelo potiče iz starinskih kuvara naših baka.

Iako mnoge domaćice danas vjeruju da je priprema šnenokli prekomplikovana i da ne umiju da ga naprave, u stvarnosti to i nije tako teško. 

Sa nekoliko jednostavnih sastojaka i malo strpljenja, dobićete savršene šnenokle koje će oduševiti sve prisutne.

Sastojci:

4 jajeta

400 ml mlijeka

3 kašike šećera

1 vanilin šećer

Prstohvat soli

2 kašičice brašna (opciono, za gušći krem)

Šećer za karamelizaciju

Priprema:

U šerpi, pomješajte mlijeko, 2 kašičice šećera, vanilin šećer i prstohvat soli. Stavite na srednje ugrijanu vatru i zagrijavajte dok ne počne da vri. U međuvremenu, odvojite žumanca od bjelanaca. Žumanca umutite sa preostalim šećerom (1 kašikom) i, ako želite gušći krem, dodajte i kašičicu brašna.

Kada mlijeko počne da vri, u njega postepeno sipajte umućena žumanca, stalno miješajući da se ne bi stvorile grudvice. Kuvajte na slaboj vatri još nekoliko minuta dok se smjesa ne zgusne.

U posebnoj posudi, umutite bjelanca u čvrst snijeg. Kada se krem zgusne, sklonite sa vatre i lagano dodajte umućena bjelanca. Sve dobro promješajte dok se bjelanca ne povežu sa kremom.

Služite u malim činijama ili čašama, a na vrhu svakog serviranja pospite malo šećera. Zatim, karamelizujte šećer tako što ćete ga zapaliti kuhinjskom plamenjačom ili staviti pod broiler u rerni na nekoliko sekundi, dok ne postane zlatno smeđi.

Poslužite ohlađene, kao lagani desert koji će sigurno oduševiti svakog gosta, navodi “Ona“.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare