Slatka pileća krilca koja su začinjena roštiljskim umakom, najbolje je posuti susamom i poslužiti sa zelenom salatom.
Za pripremu ovog jela treba vam 35 minuta + vrijeme mariniranja.
Sastojci za četiri osobe:
400 g pilećih krilca
200 ml roštiljskog umaka
2 kašike meda
2 kašičice slatke paprike
1 čen bijelog luka
prstohvat muškatnog oraščića
So, biber
susam
Za roštiljski umak:
300 g kečapa
150 g vode
4 kašike šećera
3 kašike meda
2 kašike jabukovog sirćeta
2 kašike umaka Worcestershire
kašičica ljute papričice
2 kašike senfa
2 kašike slatke paprike
Priprema:
Krilca začiniti solju, biberom, slatkom paprikom, muškatnim oraščićem i sjeckanim bijelim lukom. Pokriti prianjajućom folijom i pustiti da se mariniraju dva sata u frižideru. Dok se krilca mariniraju, pripremite roštiljski umak.
U lončić staviti senf, ljutu papričicu, slatku papriku te dodati vodu. Pomiješati i dodati kečap, jabukovo sirće, umak Worcestershire i šećer.
Kuhati 15 minuta na laganoj vatri. Zatim dodati med i kuhati još 15 minuta. Gotov umak staviti u sterilisanu teglu, ohladiti i čuvati u frižideru.
Marinirana krilca peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 30 minuta. Po isteku vremena premazati ih s 200 ml roštiljskog umaka u koji ste umiješali dvije kašike meda. Peći još pet minuta. Posuti susamom i poslužiti sa zelenom salatom, navodi
“NoviList“.