30. Januara 2025.

Kolač Djedov brk

SASTOJCI:

180 g margarina

3 žumanca

1 jaje

3 kašike kisele pavlake

50 ml mlijeka

220 g šećera

470 g brašna

10 g praška za pecivo

3 bjelanca

200 g mljevenih oraha

8 kašika džema od šljiva

šaka oraha za posipanje

20 g šećera u prahu

50 g čokolade za kuvanje

2 kašike ulja

PRIPREMA:

Mikserom umutite margarin sa 100 g šećera. Dodajte žumanca i jedno cijelo jaje, pa izmiksajte. Zatim dodajte kiselu pavlaku i mlijeko, pa umutite. Dodaje brašno i prašak za pecivo i ručno umijesite. Dobijeno tijesto podijelite na četiri dijela, pa ostavite u frižider pola sata. Za fil bjelanca umutite u snijeg, dodajte 120 g šećera i miksajte. Ubacite mljevene orahe i ručno umiješajte. Ohlađeno tijesto razvaljajte na papiru za pečenje dimenzija 30×30 cm. Na tijesto nanesite dvije kašike džema i razmažite, a zatim pospite s malo mljevenih oraha. Zarolajte s obje strane pomalo, a u sredini ostavite dva centimetra za nadjev. Postupak ponovite i sa tri preostala tijesta. Nanesite nadjev između urolanih dijelova, pa kolače pecite u rerni zagrijanoj na 190 stepeni 15 minuta. Ostavite da se ohladi, pa pola kolača pospite šećerom u prahu, a drugu polovinu prelijte čokoladom otopljenom sa dvije kašike ulja na pari.

* Recept preuzet sa stranice “Recepttura”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare