24. Januara 2025.

Nova studija otkrila je napitak koji smanjuje rizik od razvoja raka crijeva za gotovo petinu

‘Treba vam samo čaša dnevno!’

Studija je također otkrila da kalcij ima sličan učinak na prevenciju razvoja raka debelog crijeva, bez obzira da li se konzumira iz mliječnih ili nemliječnih izvora.

Konzumacija čaše mlijeka dnevno smanjuje rizik od razvoja raka crijeva za gotovo petinu, pokazala je najveća studija ove vrste koja je sprovedena do sada.

Istraživači sa Univerziteta u Oksfordu kažu da su pronašli najjači dokaz do sada da kalcijum štiti od razvoja ove smrtonosne bolesti.

Tim je također otkrio da ispijanje čaše vina svaki dan povećava rizik od razvoja raka crijeva za 15 posto.

Stručnjaci koji su proveli istraživanje podsjećaju da ljudi treba da vode računa o uravnoteženoj prehrani, održavaju zdravu tjelesnu težinu i, ako puše, treba da prestanu – sve to kako bi smanjili rizik od razvoja raka crijeva. U Velikoj Britaniji svake godine od ove bolesti oboli 44.000 ljudi.

Rezultati njihovog istraživanja pokazuju da će jedna od dvadeset žena i jedan od sedamnaest muškaraca u Velikoj Britaniji tokom života dobiti dijagnozu raka crijeva.

Više od polovine takvih slučajeva može se spriječiti. Naučnici tvrde da ih je 13 posto uzrokovano konzumacijom mesnih prerađevina, a 11 posto prekomjernom težinom i gojaznošću.

Najnovije istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature Communications, razmatralo je 97 prehrambenih faktora i njihov utjecaj na rizik od razvoja raka crijeva među 542.778 žena koje su učestvovale u Million Women Study.

To je jedna od najvećih prospektivnih studija o zdravlju žena u svijetu. Uključuje više od 1,3 miliona žena iz Ujedinjenog Kraljevstva između 1996. i 2001. godine i od tada bilježi zdravstvene rezultate. Studija je započeta s ciljem dobivanja pouzdanih informacija o rizicima povezanim s različitim tipovima hormonske terapije u menopauzi, ali je njena svrha da pruži informacije o efektima brojnih drugih faktora koji mogu utjecati na zdravlje žena u godinama.

Tokom skoro 17 godina praćenja, 12.251 žena je razvila rak crijeva, pri čemu su nedostatak kalcija i konzumacija alkohola imali najjači učinak na razvoj promjena povezanih s rakom crijeva u poređenju sa svim drugim proučavanim faktorima ishrane.

Naučnici su otkrili da u prosjeku dodatnih 300 mg kalcija dnevno, što odgovara velikoj čaši mlijeka od 240 ml ili nekoliko čaša jogurta, rezultira smanjenjem rizika od razvoja raka crijeva za 17 posto.

Studija je otkrila i da kalcij ima sličan učinak na prevenciju razvoja raka debelog crijeva, bez obzira da li se konzumira iz mliječnih ili nemliječnih izvora, što ukazuje da je glavni faktor u smanjenju rizika upravo kalcij. Studija nije ispitivala efekat suplemenata kalcijuma.

Istraživači kažu da je uzeta u obzir konzumacija kalcija iz mlijeka (uključujući i onaj koji se dodaje u čaj i kafu), kalcija iz jogurta, povrća i drugih izvora, ali povezanost s proizvodima od sira i sladoledom nije jasno navedena u studiji.

Međutim, tvrde da ne postoji poseban razlog zašto bi se proizvodi od sira, kao i sladoled, trebali uzeti u obzir. Možda učesnici studije jednostavno nisu konzumirali velike količine obe hrane.

Istraživači su također otkrili da 20 g alkohola dnevno (što je ekvivalent čaši vina srednje veličine ili količini od pola litre piva) povećava rizik od razvoja raka crijeva za 15 posto.

Studija je potvrdila ranije poznate podatke prema kojima mesne prerađevine i crveno meso povećavaju rizik od razvoja raka crijeva, tačnije, konzumacija 30 g ovih namirnica dnevno povezana je sa 8 posto povećanim rizikom.

Rukovodilac studije dr. Keren Papier , rekla je da je potrebno uraditi dodatna istraživanja, ali je istakla da je “ovo najopsežnija pojedinačna studija ikada provedena o odnosu prehrane i razvoja raka crijeva, koja naglašava zaštitnu ulogu kalcija u potencijalnom razvoju ove bolesti.”

Istraživači tvrde da bi zaštitna uloga kalcija mogla biti povezana sa sposobnošću ovog najzastupljenijeg minerala u ljudskom tijelu da se veže za žučnu kiselinu i slobodne masne kiseline u jednom dijelu crijeva, čime se smanjuje njihov učinak na poticanje razvoja raka.

I eksperimentalni rad na pacovima pokazao je da veći nivo kalcija u ishrani može doprinijeti zaštiti crijevne strukture, kažu naučnici sa Univerziteta u Oksfordu.

Oni tvrde da nema razloga zašto bi muškarci trebali imati koristi od kalcija na isti način kao i žene, s obzirom da su prethodne studije koje su uključivale muškarce pokazale sličan učinak mliječnih proizvoda na smanjenje rizika od raka crijeva.

jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare