13. Januara 2025.

Kotleti od šarana sa salatom od krompira

Tradicionalno za Badnji dan sprema se riba, a najčešće se bira šaran. Kotleti od šarana, gotovo da  nemaju kosti i na ovim prostorima to je omiljena riba. Ovo je recept food blogerke vitkigurman.com

Kotleti šarana sastojci:

-4 veća kotleta šarana (oko 1 kg)

-so

-brašno: 2 dela kukuruznog + 1 deo pšeničnog

-1-2 kašike mlevene paprike

-maslinovo ulje

Priprema:

Osušite kotlete papirnim ubrusom i posolite s obe strane. Napravite miks brašna i mlevene paprike. Svaki kotlet uvaljajte u ovaj miks s obe strane i složite na papir za pečenje. Gornju stranu malo poprskajte maslinovim uljem. Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta, pa okrenite i pecite još oko 10 minuta. Kotleti šarana su gotovi kad dobiju lepu, zlatnu boju.

Servirajte sa salatom od krompira i blitve i uz sos od maslinovog ulja i limuna.

Salata od krompira:

-5 srednjih krompira (oko 900 g)

-3 veze blitve

-1 mali crveni luk, ili 2 šalota

-malo sirćeta, jabukovo ili vinsko

-maslinovo ulje

-so

Operite krompir i stavite ga da se kuva s korom. Gotov je kad čačkalica prođe kroz njega bez otpora. Za to vreme, očistite blitvu, iseckajte je i stavite u činiju. Prelijte je ključalom vodom – pa ostavite da odstoji (za razliku od nežnog spanaća, neće izgubiti lepu, zelenu boju ako ostane u vrućoj vodi). Luk isecite na tanje polumesece, pa ga ubacite u vodu u koju je dodato malo sirćeta – minimum na 15 minuta. Tako će biti ublažena ljutina i miris.

Kada je krompir kuvan, pustite ga da se ohladi i oljuštite ga. Na kocke se seče kada se popuno ohladi. Posolite krompir, rasporedite blitvu preko njega (potrebno je razdvojiti listiće), a zatim i luk. Poprskajte s malo sirćeta i zalijte salatu maslinovim uljem – količina po ukusu. Sve izmešajte i prebacite u činiju, a zatim u frižider do upotrebe.

Sos s limunom:

-sok od 1.5 limuna

-4 čena belog luka, krupno seckana

-1 kašičica mrvljene ljute paprike

-Oko 120 g maslinovog ulja

-so

Priprema:

Sve sastojke ubacite u secka ili blender i potpuno usitinite. Prebacite u posudicu, prekrijte folijom i takođe stavite u frižider do upotrebe.

Objektiv.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare