Ako vam je dijagnostikovan visok holesterol, previše je lako da se usredsredite na ono što ne bi trebalo da jedete. Ali, šta je ono što smete i što je preporučljivo?
Rastvorljiva vlakna su zdrava za srce i nalaze se u hrani kao što su pasulj, sočivo, voće i povrće. I upravo ove namirnice mogu uticati na snižavanja holesterola, a pokazalo se da pomenuta rastvorljiva vlakna imaju svoj udeo u zdravlju probave i gubitku težine. Dakle, postoji mnogo dobrih razloga da ih jedete više, kažu stručnjaci:
“Rastvorljiva vlakna deluju kao sunđer u vašem digestivnom traktu, vezujući se za holesterol kako bi smanjila njegovu apsorpciju u telu”, objašnjava Melisa Mitri, dijetetičar i dodaje:
“Istraživanja sugerišu da rastvorljiva vlakna mogu hraniti korisne bakterije creva. Kada ove bakterije ‘cvetaju’, one proizvode određene supstance koje regulišu proizvodnju holesterola u jetri i potiskuju njegovo oslobađanje u krvotok. Pokazalo se da rastvorljiva vlakna iz suplemenata i hrane smanjuju nivo ukupnog i LDL holesterola u krvi, pozitivno utičući na zdravlje srca”.
Ali, prednostima ovde nije kraj, jer namirnice koje su bogate vlaknima takođe poboljšavaju zdravlje creva, usporavaju varenje, a takođe mogu pomoći u kontroli težine.
Kako uključiti rastvorljiva vlakana u ishranu
Za početak Mitri predlaže da dan počnete sa ovsenim pahuljicama, jer su bogat izvor beta-glukana, vrste rastvorljivih vlakana za koje se pokazalo da snižavaju holesterol.
U ishranu treba uključiti pasulj, jer sadrži zdravu kombinaciju rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Između obroka posegnite za voćem bogatim rastvorljivim vlaknima kao što su jabuke, kruške i pomorandže, a od povrća ne bi trebalo zanemariti šargarepu i slatki krompir. Savetuje se da se poveća unos celog zrna, dakle integralnih žitarica i naravno, ne zaboraviti semenke: “Mleveno, laneno seme ili čia semenke mogu se dodati u jogurt, smutije ili salate za dodatnu dozu vlakana, kaže Mitri, a piše Iting vel.
Druge strategije za snižavanje holesterola
Dok je povećanje rastvorljivih vlakana najbolji prvi korak za snižavanje holesterola, kombinovanje sa određenim promenama u zdravom načinu života može dodatno uticati na vaše ciljeve vezane za snižavanje holesterola.
“Fokusirajte se na nezasićene masti iz izvora kao što su avokado, orasi, semenke, maslinovo ulje i masna riba. Ove masti snižavaju štetni LDL holesterol i podižu korisni HDL holesterol za zdraviji ukupni profil holesterola. Istovremeno, smanjite zasićene i trans masti koje se obično nalaze u crvenom mesu, puteru i prerađenoj hrani”, kaže dijetetičar.
Takođe u borbi protiv holesterola, trebalo bi vežbati redovno, eliminisati alkohol i cigarete i održavati zdravu težinu.
RTbalkan.