Ova salata od tjestenine savršen je izbor kada tražiš obrok koji će te oduševiti svojim bogatim ukusom.
Sočni pečeni paradajz i crvene paprike daju poseban aromatičan dodir, dok povrće poput brokule ili svježih paprika možeš prilagoditi svom ukusu i sezoni. Idealna je kao lagani ručak ili prilog koji će donijeti dašak topline u zimske večeri.
Sastojci:
- 450 g tjestenine penne
- 125 g oraha (nasjeckanih)
- 40 g svježeg bosiljka
- 15 g svježeg peršuna
- 100 g svježe naribanog parmezana
- 1 češanj bijelog luka (narendan)
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašičica soli
- prstohvat bibera
- 200 ml maslinovog ulja
- 1 srednji paradajz (nasjeckati)
- 1/2 nasjeckane pečene crvene paprike (iz tegle ili konzerve)
Priprema:
- Skuhati tjesteninu. Isprati u hladnoj vodi i ostaviti da se ocijedi.
- Staviti u blender bosiljak, peršun, orahe, prmezan, bijeli luk, sok od limuna, so i biber, i miksati dok se ne usitni. Dodati malo ulja.
- Staviti pesto sos u veliku posudu i pomiješati sa tjesteninom, dodati paradajz i paprike. Još jednom dobro promiješati, kako bi se sve izjednačilo. Po želji posuti svježim bosiljkom i poslužiti.
Prijatno!
Ultra.ba