Krempita predstavlja jedan tradicionalni kolač koji je savršen za apsolutno sve prilike i svako godišnje doba.
Priprema je jednostavna, nije potrebno mnogo sastojaka, a ni vremena – zbog čega je savršeno vrijeme da se podsjetimo ovog jednostavnog recepta.
Sastojci
- 1 pakovanje lisnatog tijesta
- 2 jaja
- litar mlijeka
- 2 kesice pudinga od vanile
- 1 kesica vanilinog šećera
- oko 100 g brašna
- 120 g šećera
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Lisnato tijesto razvucite na radnoj površini, pa podijelite da dobijete dvije ravnomjerne kore. Odvojite čašu mlijeka sa strane, a ostatak stavite da se kuha. U zdjeli pomiješajte ostale sastojke, pa dodajte u mlijeko. Miješajte ih dok smjesa ne postane skroz gusta, pa stavite u frižider na 20 minuta. Kore stavite da se zapeku 15 minuta na 200 stepeni. Jednu koru iskoristite kao bazu, pa je prekrijte filom. Preklopite drugom korom, pa onda vratite u frižider da se hladi što duže. Pospite preko šećer u prahu i servirajte.
Azra.ba