24. Decembra 2024.

Neodoljivi napitak od rogača, ukusniji od tople čokolade!

Rogač, koji nazivaju i mediteranskom čokoladom, jedna je od nepravedno zanemarenih namirnica, koja zbog svog sastava predstavlja super zdravi koktel vitamina i minerala. Sadrži najviše kalcijuma, kalijuma i bakra te riboflavina, a popis bolesti i tegoba od kojih štiti je podugačak.

Najčešće se koristi za zdravu probavu i protiv žgaravice, te za smanjivanje lošeg holesterola i šećera u krvi. Osim toga, jača imunitet, kosti i srce.

Rogač je omiljen u napicima. Od mahuna razlomljenih na manje komade ili mljevenog rogača priprema se čaj, a od praha se pripremaju i slasni, ljekoviti napici. Rogač je sjajna zamjena za kafu ili kakao i toplu čokoladu, a budući da je sladak, pripazi s količinom zaslađivača. Možeš ga dodati u smoothie, domaći puding, torte i kolače, a često se koristi i za zgušnjavanje jela. Danas ti preporučujemo nekoliko varijacija za topli zimski napitak, u kojem ćeš uživati tokom praznika.


Sastojci za tople napitke s rogačem:
Rogač s bademom:
2 šolje biljnog mlijeka od badema
2 kašike rogača u prahu
2 kašike meda
1/2 kašike ekstrakta vanilije
1/4 kašike cimeta
Rogač i kokos:
2 kašike rogača u prahu
1 kašika ekstrakta vanilije
1/2 kašičice ekstrakta badema
2 kašičice sirupa od datula ili meda
1/4 kašičice soli
400 ml punomasnog kokosovog mlijeka
Kakao s rogačem:
1 kašika rogača u prahu
1 kašika kakaa
2 kašike meda
½ kašičice cimeta
1 prstohvat muškatnog oraščića
400 ml biljnog mlijeka


Priprema napitaka s rogačem:
Miksaj ili dobro izmiješaj sve sastojke. Sipaj napitak u lončić i zagrij ga, ali ne da prokuha. Sipaj u šolje i posluži dok je toplo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare