20. Decembra 2024.

Kikiriki bajadera

SASTOJCI:

SASTOJCI:

270 g šećera

220 g maslaca

330 g mljevenog kikirikija

330 g mljevenog keksa

260 g čokolade za kuvanje

6 kašika ulja

50 g narezanog kikirikija

PRIPREMA:

U posudu sipajte 220 ml vode, pa u nju dodajte šećer. Smjesu zagrijavajte na vatri prvo da se šećer istopi, a zatim do vrenja. Kada smjesa provri, kuvajte na laganoj vatri pet minuta. Maknite sa strane i ubacite na komadiće narezan maslac i miješajte da se otopi. Zatim u smjesu ubacite grubo mljeveni kikiriki i mljeveni keks te sve dobro izmiješajte. Na pari otopite 90 g čokolade i ostavite sa strane da se prohladi. Smjesu za bajaderu podijelite na dva dijela. U jedan dio dodajte otopljenu čokoladu i izmiješajte. Pleh veličine 33×19 cm prekrijte prozirnom folijom. Na dno stavite tamnu smjesu. Preko nanesite svijetli sloj i pažljivo ga rasporedite po tamnom sloju. Za glazuru na pari otopite ostatak čokolade s uljem i prohlađenu je izlijte preko kolača. Za ukrašavanje preko glazure pospite narezani kikiriki.

* Recept preuzet sa stranice “Recepttura”.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare