SASTOJCI:
SASTOJCI:
270 g šećera
220 g maslaca
330 g mljevenog kikirikija
330 g mljevenog keksa
260 g čokolade za kuvanje
6 kašika ulja
50 g narezanog kikirikija
PRIPREMA:
U posudu sipajte 220 ml vode, pa u nju dodajte šećer. Smjesu zagrijavajte na vatri prvo da se šećer istopi, a zatim do vrenja. Kada smjesa provri, kuvajte na laganoj vatri pet minuta. Maknite sa strane i ubacite na komadiće narezan maslac i miješajte da se otopi. Zatim u smjesu ubacite grubo mljeveni kikiriki i mljeveni keks te sve dobro izmiješajte. Na pari otopite 90 g čokolade i ostavite sa strane da se prohladi. Smjesu za bajaderu podijelite na dva dijela. U jedan dio dodajte otopljenu čokoladu i izmiješajte. Pleh veličine 33×19 cm prekrijte prozirnom folijom. Na dno stavite tamnu smjesu. Preko nanesite svijetli sloj i pažljivo ga rasporedite po tamnom sloju. Za glazuru na pari otopite ostatak čokolade s uljem i prohlađenu je izlijte preko kolača. Za ukrašavanje preko glazure pospite narezani kikiriki.
* Recept preuzet sa stranice “Recepttura”.
Nezavisne.com