Na TikToku ili Instagramu naći ćete beskrajan niz saveta o tome kako da smršate – od najnovijih trendi dijeta do čudesnih proizvoda. Ovo vas lako može odvesti na pogrešnu putanju, jer se gubi iz vida jedna bitna stvar koju nutricionisti preporučuju, a to je unos povrća, jer ono značajno doprinosi gubitku težine.
Izgubiti kilograme nije jednostavno i to podrazumeva disciplinu, izbalansiranu ishranu, redovno vežbanje i kvalitetan san. Jela u tim situacijama treba da bude bogata proteinima, integralnim žitaricama, voćem i posebno povrćem. Nutricionisti predlažu da na jednoj polovini tanjira bude baš ova grupa namirnica, jer tako ćemo sigurno uticati na sam proces skidanja kilograma.
Zašto je povrće tako važno u procesu mršavljenja
Za početak većina povrća nema puno kalorija, obiluje vlaknima, prepuno je esencijalnih hranljivih materija i antioksidansa koji mogu da smanje ili pomognu u upravljanju mnogih hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, rak i dijabetes.
Ono što se čini da najbolje funkcioniše za dugoročni uspeh u upravljanju težinom je unošenje malih promena koje uspevamo da održimo, u poređenju sa pokušajem da izvršimo potpunu reviziju ishrane. Dodatne porcije povrća na tanjir ili zamena kalorične hrane proizvodima su dobri primeri malih, ali održivih promena koje vam mogu pomoći da izgubite težinu, jasno ističu nutricionisti.
Pored toga što obezbeđuje veliku i zadovoljavajuću količinu hrane, povrće zamenjuje druga jela koja imaju više kalorija. I studije idu povrću u prilog – kada je grupa žena povećala unos voća i povrća, došlo se do zaključka da je upravo ovaj momenat najviše uticao na gubitak kilograma, govori istraživanje objavljena u magazinu Nutrients.
U procesu mršavljenja posebno su bitna vlakna, jer pomažu da se zasitimo, stimulišu oslobađanje hormona sitosti i doprinose da se osećamo zadovoljnije duže nakon jela, piše Iting vel.
Koje povrće se preporučuje
Pošto skoro svako povrće ima snažne nutritivne kvalitete, birajte ono u kome najviše uživate, kaže stručnjaci. Nekada možemo dodati i dresing, puter, kremast sos ili sireve, ali ne treba preterivati u tome. Postoje dokazi koji ukazuju da konzumiranje više povrća može nadmašiti svaki negativan uticaj malo putera ili sira. U stvari, dodavanje izvora masti pomaže telu da apsorbuje vitamine iz povrća kao što su vitamini A, E i K.
Takođe, u ljudskoj prirodi je da daje prednost ukusu u odnosu na zdravlje kada bira hranu. Mala promena u načina razmišljanja sa “moram da jedem povrće, jer je dobro za mene” do “ovo povrće je ukusno” moglo bi da poveća verovatnoću da ga jedemo.
RTbalkan.