17. Decembra 2024.

Kremasti Cheesecake s okusom kafe i Oreo korom

Ako voliš kafu i cheesecake, ovaj desert je prava fantazija za tvoja čula. Ova neodoljiva kombinacija započinje hrskavom Oreo korom, nastavlja se svilenkastim cheesecake filom s okusom kafe, a na kraju je zaokružena luksuznim slojem čokoladne ganache glazure i kremastim premazom od kafe šlaga.

Savršen spoj gorkastih nota kafe i slatkog okusa cheesecakea oduševiće sve ljubitelje slastica.

Sastojci:

Za Oreo koru:

  • 30 Oreo keksa (mljeveni u prah)
  • ½ kašičice espresso praha
  • ⅓ šolje (80 g) rastopljenog neslanog maslaca

Za cheesecake fil:

  • 680 g krem sira (sobna temperatura)
  • ½ šolje kisele pavlake (sobna temperatura)
  • 1 šolja šećera
  • 2 kašičice ekstrakta vanilije
  • 3 jaja (sobna temperatura)
  • 1 žumanjak (sobna temperatura)
  • 2 kašike kukuruznog škroba
  • 2 kašike espresso praha

Za čokoladni ganache:

  • 100 g tamne čokolade
  • 100 ml pavlake za kuhanje
  • ½ kašičice espresso praha (ili više po ukusu)

Za šlag od kafe:

  • 160 ml hladne pavlake za šlag
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1 kašičica espresso praha
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
cheesecake sa kafom
richanddelish.com

Priprema:

Pripremi koru:

  • Zagrij rernu na 180°C.
  • Mljevene Oreo kekse pomiješaj s espresso prahom u posudi.
  • Dodaj rastopljeni maslac i sve dobro sjedini dok ne dobiješ smjesu nalik mokrom pijesku.
  • Smjesu ravnomjerno rasporedi u kalup promjera 23 cm obložen papirom za pečenje. Pritisni smjesu čvrsto uz dno.
  • Peci 8 minuta, a zatim ostavi da se ohladi na sobnu temperaturu.

Pripremi cheesecake fil:

  • Smanji temperaturu rerne na 140°C.
  • U velikoj posudi izmiksaj krem sir, šećer, kiselu pavlaku i vaniliju dok ne dobiješ glatku smjesu.
  • Dodaj lagano umućena jaja i žumanjak, te miksaj dok se ne sjedini.
  • Dodaj prosijani kukuruzni škrob i espresso prah, pa sve promiješaj.
  • Izlij smjesu preko ohlađene kore i lagano tapkaj kalup o radnu površinu da ukloniš mjehuriće zraka.
  • Peci 60 minuta ili dok ivice ne budu čvrste, a sredina blago drhtava.
  • Isključi rernu i ostavi vrata odškrinuta, a cheesecake neka se polako hladi 1-2 sata.
  • Potom ga ohladi u frižideru najmanje 5 sati, a idealno preko noći.

Pripremi ganache:

  • U posudi na laganoj vatri zagrij pavlaku za kuhanje i dodaj čokoladu i espresso prah.
  • Ostavite smjesu da odstoji 10 minuta, a zatim miješaj dok ne dobije glatki ganache.
  • Prelij ganache preko ohlađenog cheesecakea i ravnomjerno ga rasporedi spatulom.
  • Stavi cheesecake u frižider kako bi se ganache stegnuo.

Pripremite šlag od kafe:

  • U velikoj posudi miksaj hladnu pavlaku, šećer u prahu, espresso prah i vaniliju dok ne dobiješ čvrsti šlag.
  • Prebaci šlag u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i dekoriraj ivice cheesecakea.
  • Po želji, pospi ga čokoladnim mrvicama.
cheesecake sa kafom
richanddelish.com

Savjet plus:

  • Za jači okus kafe, povećaj količinu espresso praha u filu i ganacheu.
  • Umjesto čokoladnih mrvica, možeš koristiti mljeveni Oreo ili kakao u prahu kao dekoraciju.

Svaki zalogaj donosi sklad slatkog i gorkog okusa koji se pamti. Isprobaj recept i prepusti se užitku!

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare