16. Decembra 2024.

Zdravo i jednostavno: Bezglutenski zobeni kolačići

Lagani i ukusni keksići su uvijek dobra ideja, a ako ste u potrazi za nešto zdravijom poslasticom ili izbjegavate gluten, ovaj recept je kao stvoren za vas.

Uz jutarnju kafu ili popodnevni čaj, ovi slatki zalogajčići odličan su izbor i za sve one koji se pridržavaju određene restriktivne prehrane, pa su tako pogodni za bezglutensku prehranu, ali i za one koji izbjegavaju orašaste plodove. Zamjenom maslaca s veganskom varijantom maslaca lako ćete dobit i keksiće bez mliječnih sastojaka. Doista recept za svakoga i za svaku priliku, od sastojaka koje uvijek imamo kod kuće.

Sastojci

  • 220 g brašna bez glutena
  • 25 bademovog brašna (ili za verziju keksića bez orašastih plodova, dodajte još 35 g brašna bez glutena)
  • ¾ kašike soli
  • ½ kašike sode bikarbone
  • ½ kašike cimeta
  • 115 g omekšalog maslaca
  • 60 ml kokosovog ulja
  • 200 g smeđeg šećera
  • 100 g kristal šećera
  • 2 kašike vanilije
  • 2 jaja
  • 250 g krupnih zobenih pahuljica
  • 35 grama narendanog kokosa ili zobenih pahuljica
  • 160 grama suhih grožđica
  • 250 ml soka od narandže

Priprema

U maloj zdjelici zagrijte sok od narandže. Umiješajte grožđice i pustite da odstoje 15 minuta. U srednjoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke. U zdjeli za miksanje pomiješajte maslac, kokosovo ulje, smeđi i bijeli šećer. Miješajte sve dok ne dobijete posve glatku smjesu. Dodajte vaniliju i jaja te miksajte dvije do tri minute dok smjesa ne postane lagana i pahuljasta. U posudu dodajte suhe sastojke. Miješajte sve dok se sve dobro ne sjedini. Ocijedite grožđice. Tijestu dodajte zobene pahuljice, kokos i grožđice te lagano miješajte dok se ne sjedini. Tijesto stavite u frižider na jedan sat. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Dva lima za pečenje obložite papirom za pečenje. Vadite tijesto kašikom i rukama oblikujte keksiće. Pecite 12 do 15 minuta, a prije posluživanja pustite da se malo ohlade.

Azra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare