Pobednički recept Anje Đukić oduševljava ukusom i izgledom. Evo kako se priprema.
Odlukom sudija Branka Kisića, Filipa Ćirića i Nenada Atanaskovića, pobednik 2. sezone najpopularnijeg kulinarskog takmičenja “MasterChef” je Anja Đukić, a mi vam sada predstavljamo njen pobednički recept.
Tart testo:
Sastojci:
- Brašno 250g
- Šećer u prahu 60g
- Bademovo brašno (ili sitno samleveni pečeni badem) 35g
- So prstohvat
- Puter 100g
- Vanila burbon 1/4 štapa
- 1 jaje (60g)
- 30g yuzu soka
Priprema:
U planetarnom mikseru staviti nastavak lopatu i pomešati sve suve sastojke. Hladan puter iseckati na kockice i ubacivati polako u smesu. Kada se puter spoji, dodati vanilu, jaje i yuzu sok. Testo razvući između dva pek papira i istanjiti na 5mm.
Ostaviti u zamrzivaču da se stegne 10 minuta. Kada je testo hladno i čvrsto, izvući oblik za tart modlu, pa izbosti dno. Vratiti u zamrzivač da se stegne u modli dodatnih 10-15minuta. Peći u rerni na pek papiru na 180 stepeni, 20 minuta.
Džem od jagoda:
Sastojci:
- Jagode 300g
- burbon vanila šećer (pola kesice)
- cimet (1 kašičica)
- želatin 10g (rastvoren u vodi)
Priprema:
U šerpi spojiti jagode i šećer. Kuvati dok se ne zgusne i izblendati štapnim mikserom. Dodati cimet, pa želatin. Ohladiti, pa naliti do pola visine tarta u ispečen tart.
Genaž od bele čokolade i yuzu-a:
Sastojci:
- Bela čokolada 210g
- Glukoza 5g
- Yuzu sok – 6 kašika
- Pavlaka za lupanje (nezaslađena) 125g
Priprema:
U činiju sipati čokoladu sitno iseckanu i glukozu. Zagrejati pavlaku, pa preliti preko čokolade. Ostaviti da odleži 5 minuta da se čokolada istopi, pa izmešati ručnim blenderom dok smesa ne postane glatka.
Dodati yuzu sok. Prekriti streč folijom na kontakt, pa ostaviti u frižider da se ohladi. Kada je genaž ohlađen, prebaciti u dreser kesu i dopuniti tart do kraja, preko džema od jagoda.
Švajcarski mering:
Sastojci:
- 4 belanca
- 200g šećera (kristal beli)
- 2 kapi alkoholnog sirćeta
Priprema:
Staviti u šerpu malo vode da ključa. U metalnoj činiji pomešati belanca i šećer. Staviti metalnu činiju preko kipuće vode na šerpu, tako da ne dodiruje vodu.
Na laganoj vatri, mutiti žicom bez prestanka belanca i šećer dok smesa ne postigne 70 stepeni. Na 70 stepeni, preliti u mikser i dodati 2 kapi ulja. Mutiti na najbržem podešavanju do polu čvrstih belanaca, oko 5 minuta.
Preneti u dreser kesu i dekorisati tart dok je mering još uvek topao. Spaliti brenerom.
Sladoled od tonke i vanile:
Sastojci:
- 150g pavlake za lupanje (nezaslađene)
- 100g mleka
- 30g šećera
- 2 žumanca
- 20g stabilizatora
- prstohvat soli
- ekstrakt od burbon vanile (pola kašičice)
- tonka (2 manja zrna)
Priprema:
U šerpici zagrejati mleko i pavlaku za lupanje (ne treba da provri). Dodati šećer, vanilu i prstohvat soli. U činiji sa strane odvojiti 2 žumanca.
Polako dodavati vruće mleko i pavlaku u jaja uz konstantno mešanje žicom. (Da se jaja ne razdvoje). Vratiti u šerpu i kuvati sa žicom dok temperatura ne dostigne 82 stepena.
Kada se postigne temperatura, dodati tonku i stabilizator i izmešati. Smesu ohladiti skroz (najbolje u zamrzivaču), pa prebaciti u mašinu za sladoled dok ne postigne kremastu teksturu.
Matcha krambl “krckalica od zelenog čaja”:
Sastojci:
- 120g brašno
- 30g bademovo brašno
- 90g hladan puter u kockicama
- prstohvat soli
- 30g beli kristal šećer
- 1 kesica burbon vanila šećer
- 1 kašika matcha praha (ili puna kašičica)
Priprema:
Pomešati sve suve sastojke u činiji. Ugnječiti rukama kockice putera u suvu smesu. Smesa treba da bude rastresita. Zagrejati rernu na 180 stepeni, pa peći krambl 10 minuta na papiru za pečenje.
Temperirana mlečna čokolada:
Sastojci:
100g mlečna čokolada
20g kakao puter u prahu
Priprema:
Zagrejati čokoladu u mikrotalasnoj do 45 stepeni i dodati kakao puter. Ohladiti na 28 stepeni. Razvući na foliji za čokoladu i ohladiti dok se ne stvrdne.
Serviranje:
Tart staviti na tanjir. Sa strane staviti krambl od zelenog čaja i preko sladoled od tonke i vanile. Preko sladoleda izdrobiti liofilizovanu jagodu. Ukrasiti tart sa temperiranom čokoladom.
Prijatno!