11. Decembra 2024.

Konzumiranjem jedne namirnice mogao bi se smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti

Kako piše Miror, naučnici su otkrili vezu između konzumiranja jaja i smanjenog rizika od razvoja demencije. Više od 1.000 ljudi prosečne starosti od 81 godine učestvovalo je u studiji, koja je objavljena u The Journal of Nutrition.

Preliminarni rezultati su pokazali da je konzumacija više od jedne porcije nedeljno povezana sa 47 odsto manjim rizikom od razvoja bolesti.

Istraživači su takođe citirali studiju iz 2021. koja je primetila sporiju stopu opadanja pamćenja kod onih koji su konzumirali najmanje jedno jaje nedeljno. Smatra se da je ova korist posebno posledica prirodnog sadržaja holina u jajima, holin je hranljiva materija koja igra ključnu ulogu u mozgu i nervnom sistemu.

Trenutno se sprovode dalja istraživanja kako bi se dalje istražile takozvane neurološke prednosti jaja.

Vodeći autor studije, Tejlor Volas, izjavio je da su jaja jedna od retkih namirnica koje se obično konzumiraju koje su prirodno bogate holinom. Oni istražuju holin kako bi razumeli njegovu ulogu u podržavanju kognitivnog razvoja kod novorođenčadi i male dece i održavanju tokom procesa starenja.

“Ova studija dodaje sve veći broj dokaza da izbor u ishrani može imati značajan uticaj na smanjenje rizika od Alchajmerove bolesti i drugih oblika demencije i podržava doživotno kognitivno zdravlje”, rekao je autor studije Tejlor Volas.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare