Uštipci su uvijek odličan izbor, a ova verzija sa susamom će vas posebno iznenaditi.
Za njihovu pripremu nije potrebno mnogo vještine, a ni vremena.
Sastojci
3 šolje brašna
2 šolje toplog mlijeka
1 kašika kvasca
1 kašika šećera
1 kašikica soli
100 gr susama
1/5 čaše vode
Priprema
U jednu šolju toplog mlijeka dodati kvasac i šećer. Zamutiti, pokriti i ostaviti 3-4 minute da nadođe. U dublju zdjelu sipati brašno, dodati sol, šolju sa kvasce te šolju mlijeka. Zamjesiti tijesto i ostaviti pola sata da odstoji. Tijesto prebaciti na pobrašnjenu površinu, rasporediti na 8 loptica. Svaku fino oblikovati. U jednu dublju zdjelicu sipati vodu, a u drugu susam. Svaku lopticu potopiti u vodu zatim u susam. Posuti malo brašnom te loptice razvaljati. Izrezati na 4 trokutiča. Zagrijati ulje, zatim smanjiti temperaturu da nebi izgorili pa pržiti uštipke sa jedne zatim sa druge strane dok ne porumene. Vaditi na ubrus da pokupe višak masnoće. Servirati uz kajmak ili neki drugi namaz.
Azra.ba