Malo ljute papričice u jelima daje poseban pikantni ukus, ali ako preteramo požar u ustima je zagarantovan i sigurno ćemo pokušati da ga ugasimo vodom ili gaziranim pićima. Izgleda da to nije najbolje rešenje i pre bi trebalo da posegnemo za mlekom ili pak puterom od kikirikija.
Koliko puta se dogodilo da zagrizemo nešto ljuto, misleći da možemo da izdržimo tu vatru, ali veoma brzo shvatimo da nam što pre treba neko olakšanje. Instiktivno posežemo da čašom vode, ali ona može samo da pogorša situaciju – činjenica je da ćemo osetiti olakšanje dok je voda na jeziku, ali čim je progutamo osećaj ljutine je i dalje tu i vrelina se vraća i širi se ustima. Neće u ovim situacijama pomoći ni hladno pivo, kao ni gazirana pića kao što se inače misli, jer i ovi napici sadrže veliki procenat vode. Dakle, ako voda i pomenuta pića nisu najbolji načini za hlađenje usta posle ljutih jela, šta onda zapravo funkcioniše?
Tajna se krije u mleku
Ako se dobro oljutimo, ispijanje mleka apsolutno može da ohladi usta koja gori. Nauka to potvrđuje, napominjući kako njegov sadržaj masti može da stupi u interakciju sa kapsaicinom (supstanca koja daje ljutinu) u mnogim začinjenim namirnicama. Ali, treba imati na umu da je ovo privremeno, pa se savetuje da se mleko ne guta nego da se sa njim isperu usta. Ovde pomažu i još neki mlečni proizvodi, kao što su jogurt, sir, pa i sladoled.
Kašika putera od kikirikija može pomoći, kao i kiselo i slatko
Jedno moguće rešenje je da uzmemo malo putera od kikirikija, jer on reaguje u ublažavanju bolova na isti način kao i sir. Takođe, gutljaj nečeg kiselog može da funkcioniše, kao i nečeg slatkog – na primer, čokoladno mleko ili frapućino. Na kraju ako baš ništa ne pomaže, ostaje da pričekamo, jer će osećaj ljutog u ustima svakako prestati.
Za sve je kriv kapsaicin
Aktivna supstanca, kapsaicin se nalazi u ljutim paprikama i daje im karakterističan osećaj ljutine. Iako je predmet brojnih istraživanja zbog mogućih zdravstvenih koristi, uključujući potencijalnu ulogu u ubrzavanju metabolizma i borbi protiv raka, namirnice koje su bogate njime treba jesti umereno, jer prekomerna konzumacija istih izaziva gastrointestinalne tegobe.
RTbalkan.