9. Decembra 2024.

Visok unos ove vrste mesa povezuje se sa dijabetesom, srčanim oboljenjima, rakom…

Treba li to izbjegavati?

Ne preporučuje se više od jedne porcije sedmično

Bliže se praznici kada je meso za većinu ljudi centralni dio slavljeničkog obroka. Ipak, preporučljivo je paziti na količinu mesa, posebno crvenog jer na taj način možemo smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i produžiti život ako nam je već dijagnosticiran ovaj oblik dijabetesa.

“Visoki unos crvenog mesa povezan je s mnogim zdravstvenim rizicima, uključujući dijabetes tipa 2, koronarnu bolest, neke vrste raka i ukupnu smrtnost”, rekao je Walter C. Willett, liječnik i profesor epidemiologije i prehrane na Harvardu TH. Chan škola javnog zdravlja u Bostonu.

– Visoke količine zasićenih masti i holesterola uz minimalne količine polinezasićenih masti najverovatnije doprinose riziku, ali velike količine hem gvožđa, prekursora trimetilamin N-oksida i drugih faktora takođe mogu doprineti nepovoljnim ishodima. Prerađeno crveno meso može dodatno povećati neke od ovih rizika – istakao je prof. dr.sc. Willett, koautor nedavne objedinjene meta-analize koja je uključila skoro dva miliona ljudi iz 20 zemalja. Istraživači su otkrili da je konzumacija crvenog i prerađenog mesa povezana s povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 i smrtnosti, a čak se i meso peradi, koje se reklamira kao zdraviji izbor mesa, pokazalo kao mogući pojačivač rizika.


Koliko je previše?

Ako crveno i prerađeno meso povećavaju rizik od dijabetesa, da li je potrebno suzdržati se od ovih namirnica? Vjerovatno ne, kažu liječnici, ali pacijenti bi trebali biti svjesni mogućih posljedica njihove konzumacije.

– U našoj studiji, redovna konzumacija svakih dodatnih 50 grama prerađenog mesa dnevno, što je ekvivalentno dvije kriške šunke ili slanine ili jednoj maloj kobasici, bila je povezana sa 15 posto većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 u sljedećih deset godine. Utjecaj neprerađenog crvenog mesa bio je manji jer smo otkrili da je konzumacija svakih dodatnih 100 grama neprerađenog crvenog mesa dnevno povezana sa 10 posto većim rizikom, rekao je Nicholas Wareham sa Univerziteta Cambridge za Medscape Medical News.


Prelazak na biljne proteine

– Imamo dobre dokaze da će prelazak na pretežno biljnu hranu kao izvor biljnih proteina umjesto crvenog mesa imati važne zdravstvene prednosti. Ako neko ipak želi da konzumira crveno meso, ne savetuje se više od jedne porcije nedeljno – rekao je Vilet.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare