Ako tražiš savršeni recept za zimske večeri, druženja s prijateljima ili praznične trpeze, hrskavi hljeb punjen sirom i brusnicama je sve što ti treba! Hrskavi komadići hljeba, otopljeni brie sir, slatke brusnice i mirisni karamelizovani orasi – zar može bolje od toga?
Priprema je jednostavna, a rezultat – prava senzacija za nepce.
Sastojci
- 1 okrugli hljeb od kiselog tijesta (sourdough)
- 4 kašike putera
- 2/3 šolje sirovih oraha (najbolje pekan, ali mogu i obični orasi), nasjeckanih
- 3 kašike smeđeg šećera
- 1 kolut brie sira (450 g), izrezan na kockice
- 1 šolja sušenih brusnica
Priprema
Pripremi hljeb: Zagrij rernu na 175°C. Okrugli hljeb pažljivo zareži horizontalno i vertikalno da dobiješ kockice, ali pazi da ne presiječeš hljeb do kraja. Cilj je da hljeb ostane cijel, ali da ima proreze u koje ćeš kasnije ubaciti nadev.
Pripremi slatke orahe: U maloj posudi pomiješaj 2 kašike putera, sjeckane orahe i smeđi šećer. Najbolje je koristiti ruke kako bi se puter dobro povezao s orasima i šećerom te stvorio ukusnu, mirisnu smjesu.
Napuni hljeb: Ostatak putera (2 kašike) nareži na tanke listiće i ubaci u proreze u hljebu. Zatim u svaku rupu pažljivo ubaci kockice brie sira – nemoj štedjeti, neka svaka pukotina bude ispunjena! Dodaj sušene brusnice i slatku smjesu s orasima u sve proreze.
Pečenje: Stavi hljeb na pleh obložen papirom za pečenje i peci u prethodno zagrijanoj rerni 15-20 minuta, ili dok sir ne postane savršeno otopljen i gnjecav. Cijela kuća će zamirisati!
Posluživanje: Posluži odmah dok je toplo i sir se još uvijek rasteže prilikom povlačenja komadića hljeba. Ovaj hljeb najbolje je dijeliti uz čašu vina, topli čaj ili praznični punč.
Savjeti za savršen rezultat
- Hljeb: Ako nemaš hljeb od kiselog tijesta, možeš koristiti bilo koji čvršći hljeb s hrskavom korom.
- Sir: Brie se topi u savršenu kremastu teksturu, ali možeš koristiti i camembert za sličan rezultat.
- Dodatak: Za dodatni praznični ugođaj, dodaj malo ružmarina ili svježeg timijana između komadića sira.
Zašto ćeš obožavati ovaj recept?
Ovaj hljeb je nešto što spaja sve praznične okuse u jednom zalogaju – slatko, slano, kremasto i hrskavo. Savršeno za druženje s porodicom i prijateljima, jer svi mogu lako otkidati svoje komadiće. To je idealna užina, predjelo za prazničnu trpezu ili ukusan dodatak uz čašu vina.
Ako tražiš showstopper jelo koje će svi pamtiti – ovo je to!
Prijatno!
Ultra.ba