Fritule najčešće možete da probate u Hrvatskoj, a nalik su našim uštipcima, samo su manje. Fritule će biti sočne i ako im dodate narendane jabuke, a neke kuvarice tvrde da je tajna slasti upravo u jačem mešanju testa sve dok se ne stvore mehurići.
Jedan od razloga zbog kojeg fritule ne uspevaju onako kako bismo želeli leži u tome što nismo na vreme izvadili sastojke iz frižidera.
Oko pola sata do sat pre pripreme testa izvadite ih da bi se zagrejali na sobnoj temperaturi. Ako ste u žurbi, jaja i čašicu jogurta ostavite u mlakoj vodi.
Nemojte da zaboravite na „čep“ žestokog pića. Rakija se tradicionalno dodaje u testo za krofne i fritule da bi testo bilo prozračno i meko, a umesto nje možete koristiti rum, konjak, maraskino ili rakiju od ruže koja daje finu aromu, piše Punkufer.hr.
Fritule će biti sočne i ako im dodate narendane jabuke, a neke kuvarice tvrde da je tajna slasti upravo u jačem mešanju testa sve dok se ne stvore mehurići.
Dodajete li suvo grožđe, najprije ih kratko prokuvajte u malo vode pa umočite u rum.
Jedna od grešaka koju pravimo jeste stvaranje gužve u loncu. Najbolje je pržiti samo nekoliko komada odjednom. Kad su skoro gotove, naglo pojačajte vatru i izvadite ih na upijajući papir. Pospite ih šećerom ili poslužite uz otopljenu čokoladu.
Sastojci za fritule
400 g glatkog brašna
4 kašike šećera
2 jaja
2 jogurta
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
prstohvat soli
2 kašika ruma ili rakije
limunova korica
ulje za prženje
Priprema fritula
Pomeštajte sve sastojke tako da dobijete glatku smesu. Zagrejte ulje u loncu. Jednom žličicom vadite smjesu, a drugom je odvajajte u ulje. Pecite po četiri, pet fritula u isto vrijeme. Čim porumene, okrenite ih na drugu stranu i kratko pržite. Izvadite ih na rešetku ili upijajući papir pa poslužite sa šećerom.
Foto: EnvatoElements/KateSmirnova
Izvor: N1