Ili ga obožavate ili ga teško žvaćete, znajući da je od davnina slovi za jedno od najzdravijih povrća. Brokula je puna vitamina, minerala i antioksidansa i često se preporučuje kao hrana na tanjirima. Ali jedan sastojak ga može učiniti još hranljivijim i povećati njegove zdravstvene prednosti.
Gubitak ljekovitih svojstava
Brokula je prirodno bogata glukozinolatima, spojevima koji mogu pomoći u prevenciji raka, smanjenju upale, bolesti jetre i održavanju zdravlja srca. Međutim, ove prednosti se zasnivaju na enzimu zvanom mirozinaza, koji pretvara glukozinolate u bioaktivna jedinjenja. Međutim, mirozinaza je osjetljiva na toplinu i razgrađuje se tokom kuhanja, zbog čega brokula gubi dio svojih ljekovitih svojstava, ali jedna stvar je može spasiti.
Seme gorušice
Tajna je u mljevenim sjemenkama gorušice, koje sadrže vlastite zalihe stabilne mirozinaze i mogu vratiti izgubljene hranjive tvari brokoliju. Kada se doda kuhanoj brokoli, mljevene sjemenke aktiviraju preostale glukozinolate, aktivirajući njihove zdravstvene prednosti. Stoga, ovaj jednostavan dodatak ne samo da obnavlja hranljive sastojke, već daje hrani i pikantan okus koji se savršeno slaže s blagom gorčinom brokule.
Napravite svoje nutritivno blago
- Prokuhajte ili ispecite brokulu i izbjegavajte da je prekuvate kako biste sačuvali teksturu i hranjive tvari.
- U to dodajte jednu kašičicu mljevenih sjemenki gorušice i dobro promiješajte da se ravnomjerno rasporede.
- Po želji dodajte maslinovo ulje, bijeli luk, limunov sok ili prstohvat soli za savršeno izbalansiran prilog.
Poznato je da je ovo povrće bogato vitaminima C i K, vlaknima, folatima i kalijumom. Brokoli povezujemo sa boljom probavom, jačim imunološkim sistemom i zdravljem kostiju, a sve to dodatno poboljšavaju sjemenke gorušice, koje možete koristiti i na drugom povrću iz porodice krstaša, kao što su kelj, zelje ili karfiol.
Jutarnji.hr