U kasnijim godinama života se javlja lošija koncentracija i pamćenje, ali se na ova stanja može uticati na više načina, a jedan od najboljih je ishranom.
Određene namirnice, koje vjerovatno jedete svakodnevno, mogu pomoći u održavanju zdravije kognitivne funkcije. Neuronaučnik Patricija Granek je za “She Finds” izdvojila dvije odlične namirnice koje možete dodati u jaja za doručak, posebno nakon 50. godine, kako biste smanjili moždanu maglu i izoštrili pamćenje.
Čia sjemenke
Čia sjemenke su bogate omega-3 masnim kiselinama, posebno alfa-linolenskom kiselinom (ALA). Dr Granek ističe važnost omega-3 za zdravlje mozga, posebno u kasnijim godinama života.
“Omega-3 masne kiseline doprinose održavanju normalne funkcije mozga, a studije sugerišu vezu između nivoa omega-3 i poboljšane memorije te kognitivnih performansi kod starijih odraslih osoba”, tvrdi ona.
Dodavanje čia sjemenki u ishranu može biti dobar izvor esencijalnih masnih kiselina, što potencijalno pomaže u očuvanju kognitivnih sposobnosti i poboljšanju memorije.
Brokoli
Ovo zeleno povrće obiluje širokim rasponom esencijalnih hranljivih sastojaka, uključujući antioksidante i vitamin K. Istraživanja su pokazala da antioksidanti smanjuju oksidativni stres, koji je povezan s padom kognitivnih sposobnosti s godinama. Vitamin K ključan je za podršku zdravlju mozga i kognitivnoj funkciji.
Kako da ih dodate u jaja
Napravite kajganu s brokolijem i čia sjemenkama. Nasjeckajte malo brokolija i pržite u tiganju dok ne omekša. U posudi umutite 2-3 jaja i dodajte 1-2 kašike čia sjemenki. Smjesu jaja prelijte preko brokolija i pržite lagano mješajući, dok se jaja ne isprže. Za dodatni ukus posolite, piše Najžena.
Nezavisne.com