3. Decembra 2024.

Torta koja se ne peče: Savršen slojeviti desert sa čokoladom i vanilijom

Priprema ove torte je jednostavna i brza, a rezultat je izuzetno ukusan! Najbolje od svega je što su sastojci koji ti trebaju za ovaj desert, vjerovatno već u tvojoj kuhinji.

Uživaj u ovoj jednostavnoj i ukusnoj poslastici, jer ova torta je siguran hit na svakom stolu!

Potrebno ti je:

  • 1 pakovanje instant pudinga od čokolade
  • 1 pakovanje instant pudinga od vanilije
  • 200 g krem sira
  • 2 šolje šlaga
  • 200 g keksa
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 2 kašičice šećera
  • 1 ½ šolja mlijeka (za čokoladni puding)
  • 1 ½ šolja mlijeka (za vanilu)
  • Praškasti šećer (za krem sir)
  • Sjeckane pistacije (ili neki drugi orašasti plodovi) za dekoraciju
torta koja se ne peče
Kris Osborne

Priprema:

Priprema kore od keksa: Stavi kekse u veliku plastičnu kesu ili u sjeckalicu za hranu i usitni ih u prah.  Zatim, pomešaj samljevene kekse sa otopljenim maslacem i šećerom. Dobro promiješaj dok smjesa ne postane vlažna i ljepljiva. Ukoliko smjesa djeluje previše suho, možeš dodati još malo otopljenog maslaca. Smjesu rasporedite u dno okruglog kalupa za tortu i pritisni je ravnomjerno kašikom ili dnom čaše. Stavi koru u frižider na najmanje 30 minuta kako bi se stegnula.

Čokoladni sloj: U srednjoj posudi pomiješaj instant puding od čokolade i 1 ½ šolje mlijeka. Miješaj dok ne postane glatko i počne da se zgusne. Zatim sipaj čokoladni puding na pripremljenu koru od keksa i ravnomjerno rasporedi kašikom.

Sloj sa krem sirom: U posebnoj posudi, umuti omekšali krem sir i 2 šolje šlaga dok ne dobiješ glatku, svilenkastu masu. Postepeno dodaj praškasti šećer (po ukusu) i dobro sjedini. Ovu kremastu mješavinu ravnomjerno rasporedi preko čokoladnog sloja.

Vanilija sloj: U posudi, pomiješaj instant puding od vanilije i preostalu 1 ½ šolju mlijeka, i miješaj dok ne postane gust. Zatim dodaj preostali šlag i lagano promiješaj. Ovaj sloj nanesi preko sloja sa krem sirom.

Dekoracija: Pospi sjeckanim pistacijama (ili drugim orašastim plodovima po želji) po vrhu torte. Ako želiš, možeš dodati i malo čokoladnog sirupa za još slađi završni dodir.

Hlađenje i posluživanje: Stavi tortu u frižider na najmanje 30 minuta (ili duže za čvršću teksturu). Serviraj i uživaj u savršenim slojevima kremastih, čokoladnih i orašastih ukusa!

Savjet: Ova torta može da se pripremi unaprijed, a ostaje svježa nekoliko dana u frižideru. Idealna je za brzi desert ili kao poslastica za posebne prilike!

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare