28. Novembra 2024.

Nevjerovatno ali ovaj sladak, topli napitak će pomoći da zaštitite srce od uticaja masne hrane

Ako ne možete da izdržite a da ne pojedete nešto slatko posle obroka, čak i kada je hrana koju ste konzumirali bila visokokalorična, onda nek to bude neka od ovih poslastica. Otkriveno je da ove namirnice koje se konzumiraju kao desert nakon masne hrane mogu zaštititi srce od uticaja nezdrave hrane – a jedna opcija će posebno obradovati ljubitelje slatkog.

Nekoliko gutljaja tople čokolade posle hamburgera ili čipsa moglo bi da umanji negativne efekte koji ovaj masni obrok ima na vaše srce, kao i da spreči da se osećate iscrpljeno nakon jela. Iako zvuči neverovatno, ova studija pokazuje zašto su neke vrste čokolade dobri saveznici u očuvanju zdravlja.

Utvrđeno je da moćna jedinjenja koja se kriju u čokoladi, a posebno u tamnoj, podstiču zdravlje kardiovaskularnog sistema čak i nakon konzumiranja hrane bogate mastima. Ova jedinjenja su flavanoli, a ima ih i u jabukama, bobicama i zelenom čaju.

Britanski istraživači koji su pratili dvadesetak mladih odraslih osoba otkrili su da koristi dolazi od konzumiranja 695 miligrama flavanola u kakao prahu, što je otprilike kao konzumiranje šest kockica veoma kvalitetne tamne čokolade. Primećeno je da su ova jedinjenja sprečila privremeni pad funkcije krvnih sudova koji se javlja nakon konzumiranja visokokalorične masne hrane, dok se isti efekat nije primetio nakon konzumiranja pića sa niskim sadržajem flavanola.

Stručnjaci kažu da bi ovo bilo posebno korisno za one koji vole slatko nakon svakog obroka ili za one kojima se javlja žudnja za mastima i šećerom zbog stresa, koji dovodi do gubitka energije i nedovoljno sna, što budi želju za brzom hranom.

Ispitano je 23 odrasle osobe sa zdravom telesnom težinom i većina je premašila dnevne preporuke za količinu masti i šećera u ishrani, a nijedan učesnik nije ispunio predloženi dnevni unos vlakana tokom studije. Učesnici su za doručak dobili dva kroasana sa 10 grama putera, jednu i po krišku čedar sira i 250 mililitara punomasnog mleka.

Polovini je tada ponuđeno kakao piće sa niskim sadržajem flavanola (oko 5,6 miligrama) dok je ostalima dat kakao napitak sa visokim sadržajem flavanola (695 miligrama). Nakon odmora od 8 minuta, od svih volontera je zatraženo da završe test mentalne matematike koji je takođe trajao 8 minuta, za koji bi se vreme ubrzavalo ako dobiju netačno pitanje.

Tokom svih 16 minuta, naučnici su merili protok krvi u podlaktici svih učesnika, srčanu aktivnost i nivo kiseonika u prefrontalnom korteksu – regionu mozga koji igra ključnu ulogu u donošenju odluka, planiranju i pažnji. Otkrili su da je matematički zadatak značajno povećao broj otkucaja srca i krvni pritisak, slično stresu koji se može susresti u svakodnevnom životu. Oni koji su pili piće sa niskim sadržajem flavanola imali su smanjenu funkciju krvnih sudova u trajanju do 90 minuta, dok je ova pojava kod druge grupe trajala samo pola sata.

To znači da flavanoli mogu pomoći u regulisanju rada krvnih sudova, tako da je preporučljivo konzumirati ih nakon masne hrane kroz toplu čokoladu, zeleni i crni čaj, bobičasto voće. Iako je preporučljivo izbegavati prerađene šećere, napitak od tamne čokolade može biti najbolji izbor za ljubitelje slatkiša koji se trude da vode računa o zdralju.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare