27. Novembra 2024.

Zimski užitak sa mandarinama: Recept za savršenu kremastu tortu

Ako voliš kremaste i lagane deserte, ovo je pravi izbor za tebe! Kolač, savršen za zimske dane, osvaja svojim jednostavnim sastojcima i bogatim ukusom.

Evo recepta:

Za koru:

  • 300 g keksa (npr. Plazma ili sličan keks)
  • 120 g istopljenog putera

Za krem:

  • 700 g pavlake (15-20% masnoće)
  • 4 jaja
  • 150 g šećera
  • 3 kašike kukuruznog skroba

Za dekoraciju:

  • Mandarine
  • Grančice ruzmarina
  • Šećer u prahu

Priprema:

Samelji keks u blenderu ili ga izlomi na sitne komadiće, zatim ga pomiješaj sa istopljenim puterom dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Utisni smjesu u okruglu tepsiju prečnika 22 cm, stvarajući ravnomijeran sloj. Stavi u frižider dok pripremaš krem.

U dubljoj posudi umuti jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodaj pavlaku i kukuruzni skrob, pa sve sjedini u glatku smjesu.

Izvadi koru iz frižidera, preko nje sipaj pripremljeni krem i stavi u prethodno zagrijanu rernu. Peci na 180°C 40-50 minuta.

Napomena: Krem treba da postane čvrst poput želea. Nakon 40 minuta, otvori rernu i blago protresi tepsiju. Ako se krem i dalje čini tečan, ostavite ga još nekoliko minuta u rerni. Kada se blago trese poput želea, izvadi kolač i ostavi ga da se potpuno ohladi, a zatim ga prebaci u frižider.

Prije serviranja, ukrasi kolač mandarinama, grančicama ruzmarina i pospi šećerom u prahu za savršeni zimski izgled.

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare