Naučnici tvrde da bi to moglo spasiti vaše srce
Jedinjenje koje može neutralizirati negativne efekte konzumiranja masne hrane u stresnim situacijama
Iako smo svjesni činjenice da to nije zdravo, u stresnim situacijama često posežemo za ultraprerađenom hranom, bogatom šećerima i nezdravim mastima. Ovu stvarnost prepoznali su i naučnici koji tvrde da, dok jedemo takvu hranu, dodavanjem jednog jedinjenja može se sačuvati zdravlje srca. To potvrđuje nedavna revolucionarna
istraživanja objavljena u časopisu Food and Function. U njemu se navodi da bi kakao ili zeleni čaj mogli biti savršeno sredstvo za zaštitu organizma od negativnih efekata masne hrane tokom perioda mentalnog stresa. o čemu se radi?
Skriveno blago u kakau i zelenom čaju
Kakao napitak bogat flavanolima, tvrde britanski naučnici na čelu sa profesorom nutricionističkih nauka dr. Catarina Rendeiro, može neutralizirati određene negativne efekte konzumiranja masne hrane u stresnim situacijama. I dok je poznato da takva hrana narušava funkciju krvnih žila i smanjuje dotok kisika u mozak, najnovija istraživanja ukazuju da spomenuta prirodna jedinjenja prisutna u kakau, čaju i pojedinom voću mogu zaštititi kardiovaskularni sistem u stresnim trenucima kada konzumira se masni obrok.
Istraživanja
Istraživanje je uključilo mlade i zdrave odrasle učesnike koji su za doručak jeli obrok bogat mastima – kroasan sa puterom, cheddar sirom i punomasnim mlijekom. Nakon toga, ispitanici su dobili kakao napitak s visokim ili niskim sadržajem flavanola i riješili osmominutni test mentalnog stresa sa složenim matematičkim problemima, osmišljenim da povećaju njihov broj otkucaja srca i krvni tlak. Kako bi procijenili funkciju krvnih žila, znanstvenici su mjerili krvni tlak, kardiovaskularnu aktivnost i oksigenaciju u prefrontalnom korteksu mozga.
Količina flavanola je važna
Rezultati su pokazali da kombinacija stresa, masne hrane i kakaa sa niskim sadržajem flavanola (u istraživanju je korišteno 5,6 mg zbog uobičajenog procesa alkalizacije) značajno smanjuje funkciju krvnih žila, koja se nastavlja i do 90 minuta nakon prestanka stresa. . Međutim, kakao napitak bogat flavanolom (695 mg flavanola po porciji) efikasno je sprečio ovaj pad, a učesnici su pokazali bolji vaskularni odgovor. Iako konzumacija flavanola nije poboljšala oksigenaciju mozga niti utjecala na raspoloženje tijekom eksperimenta, imala je ključnu ulogu u zaštiti zdravlja krvnih žila. Osim minimalno obrađenog kakaa, odlična alternativa su zeleni i crni čaj, bobičasto voće i jabuke. Preporučene smjernice za dnevni unos flavanola kreću se između 400 i 600 mg.
Iako se ne preporučuje konzumacija hrane obogaćene nezdravim mastima i šećerima, ova studija je dala razloga za optimizam, barem kada je u pitanju zdravlje kardiovaskularnog sistema. Međutim, imajte na umu da se veći nivoi flavanola nalaze u sirovom kakau i gube se tokom obrade.
Jutarnji.hr