18. Novembra 2024.

Sadržaj vitamina C u ovom voću prevazilazi sve i štiti srce, probavu i mladalački izgled

Kod njega nema bolesti!

Ima malo kalorija što ga, između ostalih brojnih prednosti, čini odličnim izborom za one koji žele izgubiti kilograme

U ovom zimskom voću dobit ćete gotovo sve hranjive tvari, a njegova zlatna verzija ( 
Actinidia chinensis ), prema 
European Journal of Nutrition , omogućit će značajniji unos vitamina C od narandže.

Plodovi kivija poznati su po svom jedinstvenom ukusu. Osim toga, ovo tropsko voće je bogato vitaminima K, E, folnom kiselinom, kalijumom i drugim nutrijentima, ima malo kalorija, što ga, pored brojnih prednosti, čini odličnim izborom za one koji žele smršaviti.

Zdravstvene prednosti

Osim zaštite od prehlade, konzumacija kivija pokazala se dobrom i za druga zdravstvena stanja.

1. Može pomoći kod respiratornih bolesti

Visok sadržaj vitamina C u kiviju može pomoći u poboljšanju respiratornih bolesti poput astme, pokazalo je istraživanje u kojem je ovo voće pokazalo zaštitni učinak kod djece koja otežano dišu i imaju astmu. U drugoj studiji, vitamini C i E pokazali su komplementarni efekat i poboljšali funkciju pluća kod dece.

2. Jača kardiovaskularni sistem

Još jedna dobrobit kivija odnosi se na zdravlje srca, što su dokazale brojne studije. Naime, konzumacija ovog voća mogla bi smanjiti rizik od moždanog udara, visokog krvnog tlaka, krvnih ugrušaka i kardiovaskularnih bolesti. Kalijum u kiviju pomaže u snižavanju krvnog pritiska, potiskuje natrijum u telu i vazodilatator je, opuštajući krvne sudove u celom telu. Vlakna koja se nalaze u kiviju su takođe zdrava za srce. Uz vitamin K, može spriječiti nakupljanje kalcija u arterijama i smanjiti rizik od srčanog udara. Ovo voće se takođe smatra odličnim izvorom omega-3 masnih kiselina, magnezijuma, vitamina E i bakra, koji pomažu kardiovaskularnom sistemu da pravilno funkcioniše.

3. Poboljšava probavu

Vlakna u kiviju uspostavljaju zdravu probavu i liječe zatvor i dijareju, dva uobičajena crijevna problema. Kivi takođe sadrži kalijum, važan elektrolit za varenje. Osim toga, prema studiji , ovo voće bi moglo smanjiti komplikacije povezane sa sindromom iritabilnog crijeva, kao i upalne bolesti crijeva.

4. Pozitivno utiče na šećer u krvi

Kivi može imati pozitivan učinak na kontrolu šećera u krvi. Sadržaj vlakana i nizak glikemijski indeks čine kivi potencijalno korisnim voćem za osobe sa dijabetesom, posebno za one sa tipom 2.

5. Smanjuje rizik od osteoporoze

Sadrži vitamin K, koji je neophodan nutrijent za zdravlje kostiju. Njegov adekvatan unos pospešuje apsorpciju kalcijuma, doprinoseći jakim i zdravim kostima.

6. Poboljšava kvalitet sna

Jedna mala studija je zaključila da jedenje voća kivija prije spavanja može poboljšati kvalitet sna. Tokom perioda od četiri sedmice, 24 muškarca jela su dva kivija prije spavanja. Do kraja ispitivanja, kvalitet njihovog sna poboljšao se za 42 posto.

7. Podmlađuje izgled

Kivi je odličan pomoćnik u borbi protiv starenja kože. Kolagen, najzastupljeniji protein u našem tijelu koji održava kožu, mišiće, kosti i tetive, razgrađuje se kako starimo i ovisi o vitaminu C kojeg ovo tropsko voće ima u izobilju. Studija objavljena u Journal of Cellular Physiology pokazala je da polisaharidi u kiviju mogu udvostručiti sintezu kolagena u tijelu u odnosu na normalna stanja kada se ta aktivnost smanjuje kako starimo.

Smoothie od kivija

Sastojci:

  • 2 zrela kivija (oguljena i narezana)
  • 1 zrela banana
  • 125 g grčkog jogurta
  • 1 do 2 kašike javorovog sirupa
  • kocke leda

Priprema:

1. Pomiješajte sve sastojke u gustu smjesu.

2. Sipajte u čašu i uživajte u bogatstvu vitamina C i drugih hranljivih materija.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare