Ako voliš kombinaciju čokolade i kokosa, ova Bounty torta će ti osvojiti srce na prvi zalogaj. Ova torta se sastoji od slojeva sočnog čokoladnog biskvita bez jaja, bogatog tamnog čokoladnog ganachea i kremastog kokosovog fila.
Bounty torta je idealna za ljubitelje bogatih, kremastih torti koje donose pravi raj u svakom zalogaju.
Sastojci
Za čokoladni biskvit:
- 240 ml (1 šolja) kokosovog mleka iz konzerve, sobne temperature
- 60 ml (1/4 šolje) vode, sobne temperature
- 1 supena kašika (15 ml) sirćeta (bijelo ili jabukovo)
- 85 ml (1/3 šolje) biljnog ulja
- 180 g (3/4 šolje + 2 supene kašike) šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 210 g (1 šolja + 2/3 šolje) višenamenskog brašna
- 35 g (1/4 šolje + 2 kašike) kakao praha
- 1/2 kašičice + 1/4 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica + 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
Za čokoladni ganache:
- 360 g (2 šoljice + 2 kašike) tamne čokolade (isjeckana na komadiće)
- 360 ml (1 šolja + ½ šolje) vrhnja za šlag (može i bez mlijeka)
Za kremasti fil od kokosa:
- 270 ml (1 šolja + 3 supene kašike) kokosovog mlijeka iz konzerve
- 150 g (3/4 šolje) šećera u prahu
- 8 g (1 supena kašika) kukuruznog skroba
- 90 g (3/4 šolje) kokosa
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
Priprema
Čokoladni biskvit:
- Zagrij rernu na 175°C
- Namasti i obložite tri okrugla kalupa za torte prečnika 20 cm papirom za pečenje.
- U činiji pomiješaj kokosovo mlijeko, vodu i sirće, pa ostavi da odstoji 5 minuta dok se blago ne zgruša.
- Dodaj šećer, ulje i ekstrakt vanile i miješajte dok se šećer ne otopi.
- U drugoj posudi sjedini suhe sastojke: brašno, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dodaj ih u mokre sastojke i lagano miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
- Rasporedi smjesu podjednako u pripremljene kalupe i peci 25-30 minuta, ili dok biskvit ne bude čvrst na dodir.
- Ostavi biskvit da se ohladi prije nanošenja fila.
Čokoladni ganache:
Ako voliš kombinaciju čokolade i kokosa, ova Bounty torta će ti osvojiti srce na prvi zalogaj. Ova torta se sastoji od slojeva sočnog čokoladnog biskvita bez jaja, bogatog tamnog čokoladnog ganachea i kremastog kokosovog fila.
Bounty torta je idealna za ljubitelje bogatih, kremastih torti koje donose pravi raj u svakom zalogaju.
Sastojci
Za čokoladni biskvit:
- 240 ml (1 šolja) kokosovog mleka iz konzerve, sobne temperature
- 60 ml (1/4 šolje) vode, sobne temperature
- 1 supena kašika (15 ml) sirćeta (bijelo ili jabukovo)
- 85 ml (1/3 šolje) biljnog ulja
- 180 g (3/4 šolje + 2 supene kašike) šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 210 g (1 šolja + 2/3 šolje) višenamenskog brašna
- 35 g (1/4 šolje + 2 kašike) kakao praha
- 1/2 kašičice + 1/4 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica + 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
Za čokoladni ganache:
- 360 g (2 šoljice + 2 kašike) tamne čokolade (isjeckana na komadiće)
- 360 ml (1 šolja + ½ šolje) vrhnja za šlag (može i bez mlijeka)
Za kremasti fil od kokosa:
- 270 ml (1 šolja + 3 supene kašike) kokosovog mlijeka iz konzerve
- 150 g (3/4 šolje) šećera u prahu
- 8 g (1 supena kašika) kukuruznog skroba
- 90 g (3/4 šolje) kokosa
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
Priprema
Čokoladni biskvit:
- Zagrij rernu na 175°C
- Namasti i obložite tri okrugla kalupa za torte prečnika 20 cm papirom za pečenje.
- U činiji pomiješaj kokosovo mlijeko, vodu i sirće, pa ostavi da odstoji 5 minuta dok se blago ne zgruša.
- Dodaj šećer, ulje i ekstrakt vanile i miješajte dok se šećer ne otopi.
- U drugoj posudi sjedini suhe sastojke: brašno, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dodaj ih u mokre sastojke i lagano miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
- Rasporedi smjesu podjednako u pripremljene kalupe i peci 25-30 minuta, ili dok biskvit ne bude čvrst na dodir.
- Ostavi biskvit da se ohladi prije nanošenja fila.
Čokoladni ganache:
- U činiji pomiješaj čokoladu i vrhnje za šlag i zagrij da se čokolada otopi uz stalno miješanje.
- Snažno miješaj dok ne dobiješ glatku, sjajnu smjesu.
- Pokrij plastičnom folijom i ostavi da se stegne preko noći na sobnoj temperaturi. Koristi kao fil i glazuru.
Kremasti fil od kokosa:
- U šerpi pomiješajte kokosovo mlijeko, šećer u prahu i kukuruzni skrob.
- Stavi na srednju temperaturu i kuhajte dok smjesa ne provri, a zatim je ostavi da ključa 20-30 sekundi dok se ne zgusne.
- Skloni sa vatre i ostavi da se ohladi desetak minuta, zatim dodaj kokos i ekstrakt vanile. Miješaj dok fil ne postane gladak.
- Ohladi fil u frižideru preko noći prije nego što ga naneseš.
Sastavljanje torte
- Na tanjir stavi prvi sloj biskvita, premaži ga slojem kokos fila, a zatim slojem ganachea.
- Ponovi postupak sa preostalim slojevima, završavajući tortu slojem ganachea kao završnom glazurom.
- Ukrasi po želji rendanim kokosom ili čokoladnim mrvicama.
Uživaj u svakom kremastom i sočnom zalogaju ove predivne Bounty torte!
Ultra.ba