13. Novembra 2024.

Ovo je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu

Jetra je voli, osigurava dobru probavu, štiti nas od upala i tumora

Oduševljava nas prženim, pečenim i kuvanim, a možemo ga dodati u variva i supe

Slatki krompir je zdravo korenasto povrće puno antioksidansa koji štite naše ćelije od oštećenja, a hranljive materije u slatkom krompiru su odlične za creva, oči i imuni sistem. Bogat je vitaminima i mineralima, uključujući vitamin A, vitamin C, kalijum, cink i vlakna.


Zašto bismo ga trebali jesti češće?

  1. Efikasan je u prevenciji nedostatka vitamina A. Sadrži visok nivo beta-karotena, koji se u jetri pretvara u vitamin A, koji pomaže u borbi protiv infekcija u tijelu.
  2. Slatki krompir pomaže u liječenju dijabetesa. Smatra se hranom niskog glikemijskog indeksa, što znači da polako otpušta šećer u krvotok, što pomaže u kontroli razine šećera u krvi.
  3. Olakšava napetost kada smo pod stresom jer sadrži značajne količine magnezija, koji pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti.
  4. Slatki krompir sadrži ogromnu količinu vitamina koji imaju jaka protuupalna svojstva, uključujući holin, koji doprinosi smanjenju upalnih reakcija u tijelu.
  5. Štiti zdravlje jetre, a njegove aktivne tvari djeluju kao antioksidansi.
  6. Konzumacijom batata osiguravamo dovoljno vlakana, važnih za dobru probavu, a kako je lako svarljiv, preporučuje se djeci, sportistima i onima koji se oporavljaju od raznih zdravstvenih problema.
  7. Slatki krompir, posebno narandžasti i ljubičasti, takođe je bogat antioksidansima koji štite organizam od delovanja slobodnih radikala, nestabilnih molekula koji mogu da oštete DNK i izazovu upale koje se povezuju sa hroničnim bolestima, kao što su tumori ili srčana oboljenja, npr. kao i prerano starenje.

Oduševljava nas prženim, pečenim i kuhanim, a možemo ga dodati u variva i supe. Ako ste na dijeti, u ručak uključite slatki krompir, nakon čega vam neće trebati ništa slatko. Kao prilog dobro ide uz junetinu ili divljač u sosu.

Najbolje je kuhati na pari. Ovo će sačuvati aromu i ukus. Međutim, može se pripremiti i na sve druge načine, baš kao i krompir. Kakav god da je “termički tretman”, ne bi trebalo da traje kraće od 30 do 40 minuta.

Pečeni batat se lako priprema. Operite ga i umotajte u aluminijumsku foliju. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C. Kada je pečeno, trebalo bi da bude mekano. Ogulite ga, narežite na kriške i poslužite.

Juranji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare