13. Novembra 2024.

Znate li šta Francuzi dodaju kiselom kupusu da bi bio bolji?

Njihov recept je odličan, jelo je jako moćno, odličan je specijalitet

Mnogi veruju da je francuska kuhinja vrhunac gastronomije, ali kada to kažu, verovatno pomisle na sve one fine umake i fensi sastojke, ali mi ćemo vam dati jedan sasvim drugačiji dokaz ove tvrdnje – veoma ukusno jelo od sasvim običnih kiseli kupus.

Kiseli kupus je omiljeno jelo u francuskoj pokrajini Alzas, koja se graniči sa Nemačkom, a od njega se prave mnoge lepe stvari. Po mnogima, najbolja stvar koju možete uraditi sa kiselim kupusom u toj francuskoj provinciji je neka vrsta gulaša sa vinom, krompirom i suvim mesom, dobro začinjena dodacima na koje verovatno nikada ne pomislite kada kuvate ovu hranu.

slika

Prvobitno su se u Alzasu koristile popularne vrste sušenog mesa, poput Montbeljar kobasica, koje se prave od svinjskog mesa začinjenog češnjakom, kimom i biberom, a zatim dimljene, pa pomalo podsjećaju na kranjske i strazburške kobasice, koje pomalo podsjećaju na viršle. Nije potpuno ista stvar, ali vjerujemo da će vam to olakšati da ih pronađete.

Ovo jelo se smatra odličnim specijalitetom i prilično je delikatno, ali ako ste pravi gurman, ovo je recept koji ćete svakako isprobati.

Alzaški kiseli kupus

Sastojci (za 6 osoba)

1,5 kg kiselog kupusa
800 g svinjske kolenice
600 g dimljene svinjske lopatice
400 g dimljene slanine
250 g teleće kobasice
30 g putera
500 ml rizlinga
250 ml mesne čorbe
8 bobica
kleke 6
bobica
kleke
6 pota crni
luk 1 češanj belog luka
1 lovorov list
4 režnja
4 zrna korijandera
so, biber

Priprema:

Kiseli kupus oprati da ne bude previše kiseo. Ako je potrebno, isperite ga nekoliko puta. Dobro ga ocijedite.

U šerpi otopite puter i zapržite nasjeckani luk, a zatim dodajte kiseli kupus, bijeli luk, lovorov list, karanfilić, bobice kleke i sjemenke korijandera.

Dodajte komadiće mesa i Montbeljar kobasicu i oguljene krompire, pa sve podlijte vinom i čorbom. Lagano posolite i pobiberite, poklopite i ostavite da se kuva na laganoj vatri 1 i po sat.

Neposredno prije serviranja teleću kobasicu propržite u tiganju, a strazburške kobasice kuhajte u kipućoj vodi 5 minuta.

Sve rasporedite na tanjir i poslužite.

Slobodnadalmacija.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare