Ultra-prerađena hrana povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, raka i čitavog niza drugih zdravstvenih problema, ali je često upakovana u ambalažu i prodaje se kao zdrava opcija. Nutricionisti nalažu da obratimo pažnju šta jedemo, jer protenske pločice, kao i biljna mleka su neretko puna veštačkih boja, aditiva i aroma.
Kada govorimo o ultra-prerađenoj hrani, obično mislimo na čips, slatkiše i gazirana pića, ali definicija ovog fenomena je veoma široka i zapravo bi podrazumeva sva jela koja sadrži sastojke koji se obično ne nalaze u vašoj kuhinji, kao što su veštačke boje, arome i konzervansi.
“Posebno zaslađivači mogu zbuniti telo, tako što prevare mozak da poveruje da se šećer konzumira i podstiču oslobađanje insulina. Česta konzumacija ovih proizvoda može doprineti insulinskoj rezistenciji, koja je povezana sa hroničnim bolestima kao što je dijabetes”, ističe stručnjak.
Hrana koja se mnogo prerađuje veoma šteti organizmu, a nutricionista Kejli Danijels predočava “najgore od najgorih” i savetuje da sledeće hranu nikad ne kupujemo.
Biljna mleka
Biljna mleka često oglašavaju kao mnogo zdraviji izbor od običnog kravljeg mleka. Ali, kako Kejla ističe, mnoga sadrže prerađene sastojke kao što su rafinisana ulja i zgušnjivači u velikim količinama:
“Zgušnjivači koji se dodaju biljnom mleku često se stavljaju radi poboljšanja teksture i stabilnosti, ali zapravo mogu poremetiti varenje i vremenom dovesti do zdravstvenih problema sa crevima”.
Proteinske pločice
Prepune su raznih aditiva koji potencijalno mogu naštetiti telu, jasni su nutricionisti:
“Ove pločice sadrže veštačke zaslađivače, što dovodi do žudnje za slatkim poslasticama i negativno utiču na zdravlje creva, što otežava telu da se bori protiv bolesti. Palmina mast se takođe nalazi u njima i kao što je poznato, veoma je bogata zasićenim mastima, koje povećavaju rizik od visokog holesterola i bolesti srca.
Šejkovi za zamenu obroka
Ako želite da smršate, šejkovi za zamenu obroka su lak način da smanjite unos kalorija.
Ali iako mogu izgledati kao zgodna opcija kada nemate vremena, aditivi i zgušnjivači samo štete telu:
“Sastojci poput ovih ugrožavaju creva, što dovodi do potencijalnih problema sa varenjem kao što je kolitis. Pored toga, prisustvo veštačkih sastojaka može poremetiti delikatnu ravnotežu mikroba u crevima, a to igra ključnu ulogu u ukupnom zdravlju i imunitetu”, jasna je Kejli.
Granola štanglice
Granola štanglice prodaju se kao zdrava grickalica, a zapravo mogu biti iznenađujuće nezdrave zbog visokog sadržaja šećera.
“Mnogi brendovi dodaju značajne količine šećera kako bi poboljšali ukus i teksturu, čineći ove pločice pre slatkišima nego zdravom opcijom”, objašnjava Kajla.
Beli hleb i instant nudle
Iako su veoma primamljivi i dostupni, nutricionisti ih nikako ne preproučuju. Beli hleb se pravi od rafinisanog brašna, prepun je emulgatora, a i sa nudlama nije bolja situacija – imaju visok sadržaj natrijuma, koji utiče na krvni pritisak i na kraju doprinosi srčanim oboljenjima i moždanom udaru.
Kobasice
Izazvaju veliku štetu respiratornom i digestivnom sistemu: “Kobasice sadrže natrijum metabisulfit – konzervans povezan sa alergijama, kratkim dahom i iritacijom pluća”, kaže nutricionista.
Dijetalna gazirana pića
Mnogi se odlučuju za dijetalne gazirane napitke jer su manje kalorične i slađe su od alternativa. Ali Kejla objašnjava da hemikalije koje se koriste da bi ih učinile slatkim, zapravo su veoma loše: “Mogu uticati na mikrobiom creva, a soda takođe stimuliše oslobađanje insulina iz pankreasa, a ako se konzumira prečesto, može dovesti do insulinske rezistencije i dijabetesa tipa dva”, ističe stručnjak, a piše Dejli mejl.
Foto naslovna: © Ruth Georgiev/unsplash
Izvor: RT Balkan