Iako u kuhinji izgleda veoma estetično, crna plastika može izazvati niz zdravstvenih problema. Kako su pokazala istraživanja, u kuhinjskom priboru, posuđu i posudama izrađenim od ovog materijala mogu se sadržati vrlo toksične supstance.
Analizirajući kuhinjske predmete izrađene od crne plastike, naučnici Amsterdamskog univerziteta došli su do vrlo zabrinjavajućih podataka. Naime, ovi predmeti sadrže takozvane usporivače gorenja – hemijska jedinjenja koja su povezana sa brojnim negativnim zdravstvenim efektima.
Otkud toksične supstance u kuhinjskom posuđu
Crna plastika od koje se danas izrađuje (između ostalog) i pribor za kuvanje, posuđe i posude za nošenje hrane, obično se dobija reciklažom zaštitnih delova za električne uređaje, poput kompjutera ili računara. Iako reciklirana, ova plastika i dalje sadrži visok nivo supstanci koje su štetne po zdravlje.
U istraživanju objavljenom na portalu Hemosfer, istraživači su analizirali 203 predmeta koja se svakodnevno koriste u kući, a koji su izrađeni od crne plastike. Među proizvodima su se našle i plate za suši, činije za hranu, dečije igračke i razni kuhinjski pribori.
Među opasnim hemikalijama naučnici su otkrili brom, koji se koristi u nekim usporivačima gorenja. Čak 85 procenata testiranih prozivoda sadržalo je opasne po zdravlje hemikalije, dok su najveće količine toksina bile prisutne u plati za suši, špatuli i dečijoj ogrlici.
Hemikalije izazivaju niz zdravstvenih problema
Takozvani usporivači gorenja, kada se nađu u organizmu, mogu izazvati ozbiljne probleme sa zdravljem i dovesti ne samo do poremećaja endokrinog sistema, već i do mnogo ozbiljnijih oboljenja. U organizam hemikalije mogu dospeti kako korišćenjem predmeta od crne plastike, tako i putem hrane koja je sa njima bila u kontaktu.
“Kupci nikako ne mogu opredeliti da li su proizvodi izrađeni od reciklirane plastike koja se ranije koristila za zaštitu elektronskih uređaja, pa je samim tim kupovina ovakvih proizvoda poput igre na sreću”, navela je koautorka studije Megan Liu, a preneo portal The Atlantic.
Zbog povišenog rizika od kontaminacije, Liu je posavetovala sve koji u kuhinji imaju predmete od crne plastike da ih što pre bace. Takođe, stručnjaci savetuju da se hrana naručena iz restorana, a dostavljena u crnim plastičnim kutijama, u njima nikako ne podgreva, a još bolje, što pre izvadi.
RTbalkan.