28. Oktobra 2024.

NASA satelit istražuje neobičan oblak koji se uvijek formira na istom mjestu

NASA posmatrački satelit zabilježio je sliku neobično oblikovanog oblaka iznad regiona Strath-Taieri na jugoistoku Novog Zelanda

Satelitska slika, koju je svemirska agencija NASA podelila i koja je snimljena 7. septembra, prikazuje neobičan, duguljast oblak smešten duž stenovitog planinskog lanca. Ova čudna formacija oblaka često se pojavljuje na istom mestu, što je navelo lokalno stanovništvo da ga nazovu „Taieri ljubimac“.

Iako zvuči kao neka vanzemaljska naučna fantastika, postoji sasvim razumno objašnjenje: taj neobičan oblak je altokumulusni stacionarni lentikularni oblak (ASLC), prema NASA klasifikaciji, koji nastaje kada vetrovi naiđu na strmu prepreku poput planinskog lanca. Vetar se tada podiže, stvarajući talas u kojem se vazduh na vrhu talasa dovoljno ohladi da formira vodenu paru koja se kondenzuje u oblake.

„Dok se oblak formira na vrhu ovog talasa, on ostaje gotovo nepomičan na nebu, a oblikovan je jakim vetrovima koji duvaju kroz njega“, objasnio je meteorolog novozelandske MetService službe John Law u izjavi za NASA-u.

Drugi ASLC oblaci mogu poprimiti još neobičnije oblike, pojavljujući se kao gomila naslaganih diskova ili uske činije koje dosežu visoko u nebo.

NASA oblak čudnog oblika koji se pojavljuje

Čak i „Taieri ljubimac“, kada se posmatra sa strane, izgleda kao više slojeva naslaganih oblaka koji dostižu stotine metara u visinu, dajući mu još upečatljiviji izgled nalik na NLO.

„Ono što je jedinstveno kod ovih oblaka je to što su veoma dinamični, a dok svaki pojedinačni deo vazduha prolazi kroz ciklus hlađenja i kondenzacije, zagrevanja i isparavanja, oblak vizuelno izgleda kao da stoji u mestu“, objasnio je posmatrač vremenskih prilika Karl Philippoff u blog postu za Mount Washington Observatory.

Sa svojim izrazito oštrim ivicama, „Taieri ljubimac“ je zapravo rezultat veoma snažnih sila u okolini.

„Pojava ‘Taieri ljubimca’ je odličan pokazatelj snažnih vetrova u višim slojevima atmosfere“, objasnio je Law.

Nije iznenađenje da letenje u blizini ovog oblaka može biti opasno i rezultirati jakim turbulencijama, prema upozorava NASA.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare