27. Oktobra 2024.

Moskva upozorila baltičke zemlje: Ne ugledajte se na Ukrajinu, ne zatvarajte pravoslavne crkve

Zabrana kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve je dala vetar u leđa intenziviranju napada na pravoslavne autokefalne crkve u baltičkim državama, istakao je ruski diplomata

Moskva zahteva da vlasti baltičkih zemlja, prekinu sa pretnjama da će zatvoriti pomesne pravoslavne crkve zbog “najmanjeg pomena” veza sa Ruskom pravoslavnom crkvom, izjavio je specijalni izaslanik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Genadij Askaldovič.

“Vlasti otvoreno traže da lokalne pravoslavne autokefalne crkve prestanu sa svakim pominjanjem veza sa RPC, u suprotnom prete kaznenim merama, uključujući zatvaranje i ukidanje ovih crkava. Oštro se protivimo takvoj politici i tražimo prekid bezakonja i mešanja u njihove crkvene poslove”, rekao je diplomata.

Prema njegovim rečima, zabrana kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u Ukrajini je dala vetar u leđa intenziviranju napada na pravoslavne autokefalne crkve u baltičkim državama.

Pritisak na ove crkve se vrši da bi se ugodilo Carigradskoj patrijaršiji koja bi da ih uzme pod svoju kontrolu, ocenio je Askaldovič.

U aprilu je estonski ministar unutrašnjih poslova Lauri Lanemets rekao da bi vlasti u zemlji mogle da zatvore pravoslavne crkve koje odbijaju da napuste Rusku pravoslavnu crkvu.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare