27. Oktobra 2024.

Gideon Grajf: Ustaše su bile brutalnije od nacista

Sama činjenica da je u Jasenovcu postojalo 57 načina ubijanja Srba, Jevreja i Roma pokazuje koliko su ustaše bile surovije i brutalnije, što su i sami nacisti potvrdili, rekao je čuveni profesor

Profesor Gideon Grajf održao je predavanje u Subotici na temu “Jasenovac – njegovo moralno i istorijsko značenje” i tom prilikom obrazložio neke od mnogih razlika koje su postojale između logora Aušvic i Jasenovac, navodeći da su ustaše bile surovije i od samih nacista.

Grajf, koji je Suboticu posetio na poziv Fondacije “Za srpski narod i državu”, rekao je da o brutalnosti ustaša govore i načini na koje su ubijali Srbe, Jevreje i Rome.

“Žednja za krvlju je bila glavna razlika između ustaša i nemačkih nacista. Užasna osobina ustaša je što su želeli da prisustvuju smrti, da je osete, dok je kod nacista to bila ‘čistija’ smrt, bili su surovi ali su to radili na drugačiji, ‘čistiji’ način. Sama činjenica da je u Jasenovcu postojalo 57 načina ubijanja Srba, Jevreja i Roma pokazuje koliko su ustaše bile surovije i brutalnije, što su i sami nacisti potvrdili”, rekao je Grajf.

TANJUG/ Fondacija za srpski narod i državu

Odgovarajući na pitanja publike, u svečanoj hali Gradske većnice u Subotici, on je između ostalog rekao da podržava da se ovaj deo istorije i vid stradanja promoviše i kroz umetnost, film, muziku, ali sa velikim oprezom na to da se poštuju naučni dokazi i činjenice, navodi se u saopštenju.

Dodao je da je samo dva odsto nacista izašlo na suđenje, što smatra da je jako sraman i mizeran broj, u odnosu na broj žrtava koje su njihove odluke i postupci odneli.

Profesor Grajf je istakao veliki značaj onoga što Fondacija radi za omladinu Srbije, imajući u vidu da za kulturu sećanja naroda jako važno da se govori o istorijskim dešavanjima.

Predstavnici Fondacije su istakli značaj ovih predavanja i dodali da je ovo samo jedan u nizu projekata i predavanja koja će imati osvrt na, iako teške, ali jako bitne teme našeg naroda i društva.

Predavanju je prisustvovao gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Izraelom Milovan Drecun, polaznici Akademije mladih lidera, studenti fakulteta u Subotici i saradnici Fondacije.

Prethodno je u saradnji sa Evropskim studentskim forumom, SKONUS-om i Jedinstvenom listom sa Pravnog fakulteta organizovano predavanje i za studente Univerziteta u Beogradu, u zgradi Rektorata.

Foto:Getty © Universal History Archive/Universal Images Group

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare