27. Oktobra 2024.

Gasite telefon jednom nedjeljno – tako ćete se zaštititi od hakerskih napada i sačuvati svoje podatke

Pojedini zlonamerni softveri, uz pomoć kojih hakeri mogu pristupiti sadržaju naših telefona i ukrasti poverljive podatke koje skladištimo na njima, nekada se mogu onesposobiti samo jednim klikom – na taster za gašenje.

Život bez mobilnog telefona danas je teško zamisliti, jer u tim džepnim uređajima čuvamo sve: kontakte, drage fotografije i video-zapise, pa i naše platne i kreditne kartice u elektronskom formatu. Baš zbog toga o “zdravlju” mobilnog telefona treba posebno voditi računa, kako hakeri ne bi u njega ubacili neki virus i došli u posed poverljivih podataka.

Kako gašenje telefona jednom nedeljno može pomoći da naši podaci budu sigurni(ji)

Odgovor na ovo pitanje dali su stručnjaci u oblasti sajber-bzbednosti. Naime, gašenje telefona jednom nedeljno može sprečiti hakere u pokušajima da na vašem uređaju instaliraju takozvane “zero-click” zlonamerne softvere, koji mogu upravljati uređajem bez vaše prethodne saglasnosti i znanja.

“Gašenje telefona jednom sedmično može redukovati nivo pretnji i onespobiti ovakve vrste malvera, jer oni ne mogu preživeti jednom kada se napajanje telefona isključi”, objasnio je Dejvi Vajnder, stručnjak za sajber-bezbednost u intervjuu za Forbs.

Ovakve vrste zlonamernih softvera mogu napasti sve vrste uređaja, nezazvisno od operativnog sistema koji ih pokreće (dakle, i Android i Epl mobilne telefone), dodaje Džejk Mur, koji se takođe bavi bezbednošću na internetu. A znači, ovaj savet bi trebalo da poslušaju svi.

Kako se još možemo zaštititi od zlonamernih softvera 

Dodatno, stručnjaci savetuju da svi korisnici na svojim uređajima postave neki vid zaključavanja, bilo da je u pitanju PIN kod, šablon ili biometrijsko zaključavanje. Takođe, sve aplikacije bi trebalo instalirati isključivo sa zvaničnih sajtova ili oficijelne internet prodavnice.

Što se tiče otvaranja dobijenih mejlova, i tu treba biti veoma obazriv – hakeri često kreiraju fišing kampanje koje imaju za cilj ili finansijske malverzacije ili deljenje zlonamernih softvera. Srećom, njih možemo lako prepoznati uz pomoć ovih saveta stručnjaka.

Kako bi naši podaci bili sigurni, trebalo bi da izbegavamo i korišćenje javnih WiFi mreža, kao i korišćenje USB portova na javnim mestima, prenosi portal Best Lajf Onlajn. Putem njih, hakeri mogu pristupiti našim uređajima i ukrasti podatke kada se najmanje nadamo.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare